spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow volksgezondheid arrow Minister Reynders herziet afschaffing fiscale aftrek motorkledij
Minister Reynders herziet afschaffing fiscale aftrek motorkledij PDF Afdrukken
donderdag, 2 september 2004

Bron: Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) was samen met de vele motorrijdersorganisaties verbolgen over de vakantiebeslissing van Minister van Financiën Didier Reynders om de fiscale aftrek voor motorkledij af te schaffen; een zeer slechte zaak voor de verkeersveiligheid. Veilige motorkledij kan bij een ongeval immers het verschil betekenen tussen leven en dood. De overheid zou het dragen van goede veiligheidskledij precies moeten promoten in plaats van te ontmoedigen. Reynders heeft op 1 september aan verschillende motorverenigingen laten weten dat de aankoop van veilige motorkledij voor woon-werk-verkeer fiscaal wel aftrekbaar blijft. Hij gaat zijn administratie de opdracht geven hiermee rekening te houden.

De vele fileproblemen op onze wegen zorgen ervoor dat motorrijden terug in de lift zit. Op zich geen slechte zaak op voorwaarde dat de motorrijders ook de nodige veiligheidsvoorzorgen nemen. Goede beschermende kledij is daar een belangrijk onderdeel van. Vandaar dat tot op heden de overheid fiscale aftrek toestond voor beschermende motorkledij in het kader van woon/werkverkeer. In artikel 53, 7°, WIB 92 wordt vastgelegd dat beroepskledij inderdaad als ‘beroepskost’ kan worden afgetrokken, dit in tegenstelling tot kleding die je draagt in je privé-leven. Logisch gevolg is dus dat, als je naar je werk gaat met de motorfiets, ook je beschermende kledij als beroepskledij wordt erkend. Zo werd het in elk geval tot op heden geïnterpreteerd door de fiscus. Door een zeer ongelukkige nieuwe rondzendbrief van minister Reynders werd hier plots een streep door getrokken. In zijn omzendbrief van 9 juli stelt hij uitdrukkelijk dat kledijkosten van motorrijders (pak, handschoenen, laarzen..) niet als beroepskost mag worden beschouwd, de helm daarentegen wel.
Waar zit hier de logica? Als de helm wel erkend wordt maar het pak niet? Volgens De Meyer werd hier een fout signaal gegeven door de overheid. Het moet volgens haar de bedoeling zijn dat de overheid veilig verkeer stimuleert. Beschermende kledij voor motorfietsers is hier een essentieel onderdeel van. Al te veel jongeren zijn na een ritje in short en T-shirt het slachtoffer geworden van heel zware tot dodelijke ongevallen. “Onlangs had een goede kennis van mij een zwaar motorongeluk. Dankzij zijn beschermende kledij die hij gelukkig droeg, is hij nu nog onder ons en hebben zijn 2 kindjes nog een vader …”aldus De Meyer. Eigenlijk zou degelijke kledij zelfs verplicht moeten zijn vooraleer je op een zware motor kruipt.
De Meyer heeft -net als vele van haar collega's- een parlementaire vraag aan Reynders binnen gestuurd over de volgens haar onverantwoorde en onlogische beslissing. De Meyer zal haar parlementaire vraag in elk geval stellen om de achterliggende motivatie van de eerdere beslissing te weten te komen. Dan zal er ook meer duidelijkheid komen over wat nu precies fiscaal aftrekbaar is (erkende veiligheidskledij, zoals een speciale jas, handschoenen, laarzen, helm...). Er komt in elk geval een gemengde werkgroep met mensen van Reynders' kabinet, de administratie en de motorverenigingen.
De Meyer is opgelucht met de snelle intrekking van de foute beslissing. De beschermende motorkledij is levensreddend. Het bespaart het RIZIV gewoon ook heel wat kosten.
Meer Info: Magda De Meyer - 03/771.25.11 - Zie ook: users.telenet.be/beuckblog/motorkledij/ - Motorcycle Action Group Belgium

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief