spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow dierenwelzijn arrow sp.a wil ook olifanten, tijgers en leeuwen uit circuskooien
sp.a wil ook olifanten, tijgers en leeuwen uit circuskooien PDF Afdrukken
donderdag, 9 september 2004

Bron: Minister Rudy Demotte (PS) heeft een akkoord bereikt met de circusuitbaters over een beperking op het gebruik van dieren in circussen. Kamerlid Magda De Meyer (sp.a) is tevreden met het verbod op apen en reptielen, maar betreurt het dat andere wilde dieren als tijgers, leeuwen en olifanten veroordeeld blijven tot levenslange opsluiting in veel te kleine kooien.

Al lang ijvert Magda De Meyer voor een echt verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Circussen zijn gewoon niet uitgerust om deze dieren een correcte verzorging en leefruimte te bieden, en het opvoeren van echt wilde dieren als attractie is ethisch verwerpelijk en ronduit gevaarlijk. De Meyer: “Een tijger blijft een tijger. Een echt wilde kat, een roofdier, dat in de natuur vele tientallen kilometers leefgebied nodig heeft. In de meeste circussen beperkt zich dit tot enkele vierkante meters, met joelende en spelende mensen in de beurt.”
De Meyer is tevreden dat ook minister Demotte zich het lot van dieren in circussen aantrekt, maar is niet tevreden met het bereikte akkoord. “Het akkoord gaat vooral over het soort dieren dat gehouden kan worden, en een beperking op het transport ervan. Het is in feite een selectief verbod, gebaseerd op mij onbekende, en bijzonder arbitraire criteria.”
Het ergste vindt De Meyer dat het bereikte akkoord helemaal niet gaat over echt wilde dieren, maar over meer gedomesticeerde dieren, zoals lama’s. “Dat begrijp ik dus helemaal niet. Als er dieren zijn die echt niet geschikt zijn om af te richten en in kleine kooien te steken, zijn het wel tijgers en olifanten. Precies de dieren die publiekstrekkers zijn, en waarover het akkoord niet spreekt. Hier komt dus geen enkel verbod of controle op. Het lijkt er sterk op dat hier voor de weg van het minste kwaad is gekozen. Minste kwaad voor de uitbaters wel te verstaan, niet voor de dieren.” Dat niet alle circussen het zo goed voorhebben met hun wilde dieren staaft De Meyer met een spijtig voorval in de provincie Henegouwen voorbije zomer. Het circus Zavatta trok toen door deze provincie. Buurtbewoners vonden na het vertrek van het circus op een parking een dode kangoeroe en een dier waarvan het stoffelijk overschot al in zo’n verregaande staat van ontbinding verkeerde dat niemand nog kon zeggen wat het precies was…
Magda De Meyer pleit er dan ook voor ook de echt wilde dieren op te nemen in het akkoord, en roept minister Demotte op nieuwe onderhandelingen met de uitbaters op te starten om op termijn tot een volledig verbod op wilde dieren in circussen te komen.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief