spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Museumbezoek een keer per maand gratis op zondag
Museumbezoek een keer per maand gratis op zondag PDF Afdrukken
dinsdag, 12 oktober 2004

Bron: Magda De Meyer wil het museumbezoek elke eerste zondag van de maand gratis maken. "Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen de vaste collecties komen bekijken ťn dat ze het museum ook (opnieuw) gaan zien als een plaats van ontmoeting met uiteraard respect voor de instelling als plaats voor reflectie", zegt ze.

"Sommige museumverantwoordelijken vinden het blijkbaar belangrijker dat kunststukken bewaard worden dan dat mensen er komen naar kijken", zegt kamerlid Magda De Meyer. Ze wil mensen terug naar musea krijgen. De financiŽle drempel die velen nu tegenhoudt, wil ze wegwerken. "Elke eerste zondag van de maand zouden mensen gratis naar het museum van hun keuze moeten kunnen trekken."
De Meyer geeft toe dat niet alleen het inkomgeld van belang is om de aantrekkelijkheid van een museum te verhogen. "Ook een afwisselend aanbod via wisseltentoonstellingen en een goede educatieve dienst speelt een belangrijke rol. Toch is gratis museumbezoek een belangrijke hefboom in de democratisering en socialisering van de cultuur."
In het buitenland zijn de resultaten van zo'n gratis politiek alvast indrukwekkend: alle stadsmusea van Parijs hebben sinds ze gratis zijn hun bezoekersaantal met 78 procent zien toenemen. Sinds het Louvre elke eerste zondag van de maand gratis is, is het aantal bezoekers met 60% gestegen en is ook het socio-professioneel profiel van de bezoekers gewijzigd.
"In de Franse Gemeenschap werd ook een beweging op gang getrokken om de musea 12 zondagen per jaar gratis te maken", zegt De Meyer. "Het is belangrijk om als federale regering hierbij aan te sluiten."
Het gratis museumbezoek kwam ook als idee uit de ideeŽnfabriek van de sp.a.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief