spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow leefmilieu arrow Chemische vervuiling strenger aanpakken
Chemische vervuiling strenger aanpakken PDF Afdrukken
maandag, 22 november 2004

Bron: foto: Reporters“Producenten van chemische stoffen mogen het nieuwe Europees beleid over chemicaliën, REACH, niet verder afzwakken. We moeten het net aanscherpen”, vinden parlementsleden Magda De Meyer en Bart Martens. Bruno Tobback, de minister van Leefmilieu, zit op dezelfde golflengte.

Chemische stoffen zitten in tal van dagelijkse gebruiksvoorwerpen als speelgoed, isolatiemateriaal, shampoo of computers. “Sommige stoffen zijn giftig, dat weten we”, zeggen De Meyer en Martens. “Maar van de meeste stoffen weten we eigenlijk bitter weinig. Het nieuwe Europese systeem REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) zal niet alleen leiden tot meer informatie over chemicaliën, maar het zal de producenten ook dwingen om veiligere producten op de markt te brengen.”
De versie van REACH die nu voorligt vertoont volgens beide parlementsleden belangrijke beperkingen. “We vragen dan ook dat de Belgische overheid een vooruitstrevend standpunt inneemt op dit vlak. Daarom legden we een resolutie neer in Kamer en Senaat met een aantal concrete eisen. We vinden vooral dat het substitutiebeginsel, dat bepaalt dat de meest schadelijke chemicaliën plaats moeten ruimen voor milieuvriendelijkere alternatieven, een bredere toepassing moet kennen.”
“Europa moet eveneens zorgen voor een grotere transparantie bij de producenten van chemische stoffen. Consumenten, werknemers en industriële gebruikers hebben recht op deze informatie. Consumenten gepast informeren kan enkel door de aanwezigheid van schadelijke stoffen te vermelden op de verpakking. Veiligheid en gezondheid van mens en milieu hebben voorrang op industriële geheimhouding”, vinden De Meyer en Martens.
Beide parlementsleden sluiten zich aan bij het manifest van consumentenorganisaties, gezinsbewegingen, vrouwenbewegingen, milieugroeperingen, gezondheidsorganisaties en vakbonden. Deze organisaties presenteerden vandaag, 22 november hun manifest voor een betere chemische regelgeving aan de bevoegde minister, Bruno Tobback. “Ik hoop dat dit manifest het maatschappelijk debat kan aanzwengelen”, aldus Tobback. “Ik merk dat dit debat momenteel bijna onbestaand is, terwijl een politiek dossier als REACH net sterk ingrijpt op de kwaliteit van onze leefomgeving. Ik vind dat de Europese Commissie een ambitieus programma moet nastreven om de schadelijke stoffen uit de markt te nemen.”
Wie graag een kopie ontvangt (op papier of digitaal) van de resoluties van Magda De Meyer en Bart Martens in respectievelijk de Kamer en de Senaat kan bellen naar 03/771.25.11 of een mailtje sturen naar

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief