spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow volksgezondheid arrow Kwaliteitsvolle borstklinieken voor betere bestrijding kanker
Kwaliteitsvolle borstklinieken voor betere bestrijding kanker PDF Afdrukken
donderdag, 2 december 2004

Bron: internetMagda De Meyer pleit voor een wettelijke omkadering van borstklinieken. “De erkenning en normering van borstklinieken in België zijn noodzakelijk om een correcte diagnosestelling en een optimale behandeling van borstkanker te verzekeren”, zegt ze.

“In 2002 waren in ons land 7.400 vrouwen getroffen door borstkanker. 2.700 vrouwen stierven ten gevolgde van de ziekte”, vertelt het kamerlid. “België behoort daarmee tot de meest getroffen landen in West-Europa. Uit een Europese studie blijkt dat de overlevingskans van vrouwen met borstkanker sterk varieert van land tot land, maar even goed van regio tot regio. De oorzaken zijn terug te voeren tot verschillen in het tijdstip van diagnose en verschillen inzake behandeling. De overlevingskansen bij vrouwen kunnen aanzienlijk toenemen indien een multidisciplinair team van specialisten de vroege detectie, diagnose, behandeling en nazorg van borstkanker uitvoeren in een borstkliniek.”
Om die reden dringen verschillende organisaties, zoals de Belgische Federatie tegen Kanker, Europa Donna Belgium en de Vlaamse Liga tegen Kanker, en medisch-wetenschappelijke kringen er bij de overheid op aan om te starten met de oprichting van erkende borstklinieken. “Er bestaan nu wel al borstklinieken, maar er is sprake van wildgroei en er zijn nergens kwaliteitscriteria vastgelegd. Een aantal van de bestaande multidisciplinaire centra halen een voldoende aantal patiënten en leveren correct medisch werk. Kleiner is het aantal centra waar ook een kwaliteitsvolle psychosociale begeleiding bestaat. De erkenning en normering van borstklinieken in België zijn noodzakelijk om een correcte diagnosestelling en een optimale behandeling van borstkanker te verzekeren.”
Zulke borstklinieken moeten aan een aantal criteria voldoen. “Het Europees Parlement geeft richtlijnen mee voor borstklinieken, onder meer een minimaal aantal operaties per jaar (150), leiding door gespecialiseerde artsen in een multidisciplinair team, permanente vorming van personeel, toegang voor de patiënten tot onco-psychologische begeleiding, psychotherapeutische ondersteuning en fysiotherapie en tenslotte sociale dienstverlening”, besluit De Meyer.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief