spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow Waasland-Magda arrow sp.a-Waasland formuleert duidelijke eisen voor toekomst Waaslandhaven
sp.a-Waasland formuleert duidelijke eisen voor toekomst Waaslandhaven PDF Afdrukken
dinsdag, 8 maart 2005

Bron: sp.a-Waasland is blij met de aandacht van de nieuwe provinciegouverneur André Denys voor de Waaslandhaven. Voorzitter sp.a-Waasland Magda De Meyer: “We moeten inderdaad eens goed nagaan of de lasten niet wat te veel op linkeroever liggen en de lusten niet wat te veel aan de overkant. Hoog tijd dat er wordt onderhandeld over onder meer een grotere Wase inbreng in het beheer van de haven, snelle investeringen in de mobiliteitsinfrastructuur, en een eerlijke oplossing voor de boeren in het havengebied.”

sp.a-Waasland is blij met de aandacht van de nieuwe provinciegouverneur André Denys voor de Waaslandhaven. Voorzitter sp.a-Waasland Magda De Meyer: “We moeten inderdaad eens goed nagaan of de lasten niet wat te veel op linkeroever liggen en de lusten niet wat te veel aan de overkant. Hoog tijd dat er wordt onderhandeld over onder meer een grotere Wase inbreng in het beheer van de haven, snelle investeringen in de mobiliteitsinfrastructuur, en een eerlijke oplossing voor de boeren in het havengebied.”
De nieuwe gouverneur heeft het goed begrepen: de belangrijkste haven van Oost-Vlaanderen ligt inderdaad in het Waasland en niet in Gent. Magda De Meyer: “Reeds meer dan 10.000 jobs werden op LO gerealiseerd, en met het Deurganckdok liggen er nog meer dan 10.000 extra in het verschiet. Van alle activiteitsgroei die de haven van Antwerpen kent, ligt 78 procent op LO.”
Maar naast deze lusten zijn er ook lasten: het verdwijnen van Doel, stijgende verkeersdruk, onteigening van landbouwers, ingrijpende infrastructuurwerken, aantasting van de natuur, …
De Meyer: “Dat we eens goed moeten nagaan of de lasten niet wat te veel op de ene oever – bij ons – en de financiële lusten niet wat te veel op de andere oever liggen, spreekt voor zich. Ook in het beheer van de haven moet het Waasland een grotere vinger in de pap krijgen: een fifty-fifty regel lijkt ons daarbij logisch.”
Dat betekent volgens sp.a-Waasland echter niet dat we onze oude schoenen moeten wegsmijten voor we nieuwe hebben. De Meyer: “We vinden het dan ook ongehoord dat de Antwerpse havenschepen en de directeur van het Havenbedrijf in de pers aankondigen dat ze het Saeftinghedok aan het voorbereiden zijn. Zonder overleg met het Waasland en zijn beheersinstanties (de Maatschappij voor Grond-, Industrialisatie- en Havenbeleid op Linker Scheldeoever). Dat is onaanvaardbaar.”
Het Waasland wil zijn toekomst, de werkgelegenheid en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties veilig stellen. Maar niet tegen elke prijs. De Meyer: “Wij eisen een versnelde investering – onder andere in de Liefkenshoek spoorwegtunnel – om een verkeersinfarct te vermijden. Wij willen ook dat er meer werk gemaakt wordt van de verwerking van de containertrafieken (logistiek) om meer jobs te creëren. Geen dozen overladen van schip op vrachtwagen, maar openen van de dozen om te verdelen en te assembleren (Logistiek Park Waasland). Wij willen ook niet dat de industriële ontwikkeling op LO in het gedrang komt. De 2de grootste petrochemiehaven van de wereld moet zijn toekomst kunnen vrijwaren.”
Tot slot wil sp.a-Waasland ook een goed evenwicht tussen natuur en werkgelegenheid. Het uitdiepen van de Schelde moet zowel grotere schepen toelaten (werk), een grotere beveiliging tegen overstromingen bieden (gecontroleerde overstromingsgebieden) als volwaardige natuur opleveren. De Meyer: “Wij zijn ook van oordeel dat er genoeg gesold is met de boeren op LO. Jammer, maar helaas is er in het havengebied op LO nagenoeg geen plaats meer voor landbouw. We moeten daarover eerlijk zijn, en pleiten dan ook voor een snel en goed sociaal begeleidingsplan voor de boeren. Met een correcte uitbetaling en eindelijk de oprichting van een Vlaamse grondenbank waardoor boeren die verder actief willen blijven een nieuwe kans krijgen.”
Vanuit deze keuzes zal sp.a een constructieve maar kritische partner zijn van de nieuwe gouverneur, wars van elke demagogie.
Meer Info: Magda De Meyer – 03/771 25 11

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief