spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Geen beslagprocedures die niets opleveren
Geen beslagprocedures die niets opleveren PDF Afdrukken
dinsdag, 8 maart 2005

Bron: Magda De Meyer wil nutteloze beslagprocedures voorkomen en diende hierover een wetsvoorstel in. “Ik wil verhinderen dat men beslag legt op de goederen van een persoon terwijl de opbrengsten van de verkoop lager zijn dan de kosten van de procedure.”

Magda De Meyer wil nutteloze beslagprocedures voorkomen en diende hierover een wetsvoorstel in. “Ik wil verhinderen dat men beslag legt op de goederen van een persoon terwijl de opbrengsten van de verkoop lager zijn dan de kosten van de procedure.”
In België gebeurden er in 2002 3.473 openbare gerechtelijke verkopen en 5.838 uithuis zettingen. Omgerekend doet een gerechtsdeurwaarder dus zo’n 11,27 uitdrijvingen en 6,7 openbare verkopen per jaar. “De consumentenorganisatie ‘Verbruikersateljee’ ontvangt regelmatig mensen met een overmatige schuldenlast. Zij stelt vast dat gerechtsdeurwaarders niet nalaten beslagprocedures tegen hen te starten, ook al levert de openbare verkoop van hun goederen niets op”, vertelt het kamerlid.
“De mogelijkheid om beslag te leggen stel ik geenszins in vraag”, gaat De Meyer verder. “Maar het is toch al te gek om tot openbare verkoop over te gaan als men op voorhand weet dat de opbrengst van de verkoop lager is dan de kosten van de procedure. Vandaar mijn wetsvoorstel dat wil verhinderen dat beslag wordt gelegd op de goederen van een persoon terwijl de opbrengsten van de verkoop lager zijn dan de kosten van de procedure.”
“De schuldeiser en de schuldenaar hebben geen enkel belang wanneer de verkoop van in beslag genomen goederen minder opbrengt dan de kosten van de procedure. De opbrengsten komen uitsluitend de gerechtsdeurwaarders ten goede. De persoon met schulden krijgt enkel bijkomende schulden, zonder dat zijn oorspronkelijke schulden tegenover de schuldeiser enigszins ingelost zijn.”
Momenteel bepaalt de wet dat de kosten van een beslagprocedure ten laste vallen van degene bij wie het beslag wordt gelegd. De Meyer stelt voor dat hierop uitzondering wordt gemaakt wanneer de opbrengst van de beslaglegging de kosten ervan niet dekt. “De kosten daarvan blijven dan ten laste van degene die om de beslaglegging heeft verzocht, zonder enige mogelijkheid om die nog te verhalen. Het risico rust dus bij de schuldeiser die de gerechtsdeurwaarder verzoekt om een beslagprocedure te starten.”

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief