spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Computertaks? Neen bedankt!
Computertaks? Neen bedankt! PDF Afdrukken
dinsdag, 8 maart 2005

Bron: Momenteel staat de aanpassing van de auteurswet aan de Europese regels op de politieke agenda. Omdat heel wat computers kopieën van cd’s en dvd’s kunnen maken, is er het voorstel om een taks te heffen op pc’s. “Wij zeggen neen aan deze taks”, aldus Magda De Meyer en Dalila Douifi. “We moeten mensen aansporen om de stap naar de informatiemaatschappij te zetten. Deze domme belasting staat die stap in de weg.”

Momenteel staat de aanpassing van de auteurswet aan de Europese regels op de politieke agenda. Omdat heel wat computers kopieën van cd’s en dvd’s kunnen maken, is er het voorstel om een taks te heffen op pc’s. “Wij zeggen neen aan deze taks”, aldus Magda De Meyer en Dalila Douifi. “We moeten mensen aansporen om de stap naar de informatiemaatschappij te zetten. Deze domme belasting staat die stap in de weg.”
De aanpassing van de auteurswet is nodig. Niet alleen aan de nieuwe Europese regels. Ook de nieuwe evoluties in de informatiemaatschappij (internet, dvd, cd-rom) en de toepassingen ervan moeten een vertaling krijgen in de wet. Bijvoorbeeld het kopiëren van cd’s en dergelijke via computer. In 1994 had men dit nog niet echt voorzien, vandaag is dat schering en inslag.
Sommige partijen willen het kopiëren en het ‘maken’ van nieuwe producten via de pc tegen gaan door een heffing te leggen op computers. “Wij verzetten ons tegen dit voorstel”, zeggen kamerleden Magda De Meyer en Dalila Douifi. “Want zo pak je het probleem niet aan. Bovendien is het niet omdat er in jouw computer een cd-brander zit, dat je er ook kopieën mee maakt. Door zo’n algemene heffing belast je ook mensen die geen kopieën nemen. Dat kan voor ons niet.”
Uiteraard hebben ze begrip voor de positie van de artiesten die inkomstenverlies lijden doordat ze hun producten gekopieerd zien. “Om hen te ondersteunen zijn andere maatregelen nodig, zoals het opdrijven van de strijd tegen mensen die massaal en illegaal kopieën maken. Maar het kan niet dat onschuldige burgers via een taks moeten opdraaien voor het illegaal gedrag van enkelen.”
De sp.a-volksvertegenwoordigers vinden de ‘computertaks’ een voorbeeld van een domme taks. “Wij zijn al een hele tijd tegen domme belastingen. Daarom ook schaften we het kijk- en luistergeld af. Deze taks zou computers duurder maken, en dus minder bereikbaar of aantrekkelijk voor vele mensen. Wij willen mensen echter niet ontmoedigen om een computer te kopen, integendeel. We moeten ze aanmoedigen om de stap naar de informatiesamenleving te zetten. Hoe minder belastingen op computers, hoe beter.”
Eind 2003 pleitte staatssecretaris voor Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven al voor een goedkopere internetaansluiting, een soort van light versie van de ADSL- of het kabelaanbod. In december 2004 deed Vanvelthoven een oproep naar de sector om een totaalpakket te maken en aan te bieden aan de bevolking. Een totaalpakket dat bestaat uit een goedkope maar degelijke pc met een kaartlezer, een betaalbare internetaansluiting en een basisopleiding. “De staatssecretaris neemt deze initiatieven precies om zoveel mogelijk mensen op het internet te krijgen en de digitale kloof te dichten. Een taks die pc's duurder maakt, doorkruist dit beleid”, besluiten beide dames.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief