spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow sociale zaken arrow Geen kamersupplementen voor kinderen en hun ouders
Geen kamersupplementen voor kinderen en hun ouders PDF Afdrukken
dinsdag, 8 maart 2005

Bron: Als kinderen in het ziekenhuis moeten blijven voor of na een behandeling, zien ze hun ouders ’s avonds niet graag vertrekken. Niet verwonderlijk dat ouders verkiezen om bij het kind te blijven gedurende de opname, aldus Magda De Meyer. "Laten we dan ook geen kamersupplementen invoeren voor de overnachting van een ouder bij zijn of haar kind in een één- en tweepersoonskamers."

Een enquête van Test Gezondheid (februari-maart 2005) wijst uit dat 91 procent van de ouders bij de opname van hun zieke kind helpen bij de verzorging en verpleging van het kind in het ziekenhuis. "Deze cijfers geven duidelijk aan dat hulp van ouders bij de ziekenhuisopname van hun kind wijdverspreid is", legt kamerlid Magda De Meyer uit. "Ouders zijn weliswaar erg tevreden over de kwaliteit van de dienstverlening, maar steken graag een handje toe. Ook het kind voelt zich daar veel beter bij."
Uit dezelfde enquête blijkt ook dat er een grote verscheidenheid is in de kosten die ziekenhuizen aanrekenen aan de ouders. "Navraag leerde ons dat het kamersupplement voor één nacht 'rooming-in' (overnachten samen met het kind in het ziekenhuis), tussen de 6 en 10 euro ligt. Vaak rekenen ziekenhuizen dan nog eens een supplement aan als ouders kiezen voor een éénpersoonskamer. In één bepaald ziekenhuis loopt deze kost op tot 75 euro per dag. Dik betalen dus om bij je kind te mogen blijven."
Magda De Meyer heeft een wetsvoorstel ingediend dat een verbod invoert op kamersupplementen in één- en tweepersoonskamers bij opname van een door een ouder begeleid kind. "Ik stel ook voor dat niet-geconventioneerde artsen geen supplement mogen aanrekenen, ongeacht de kamer waar het kind verblijft. Dit geldt ook als er geen conventie is afgesloten. Het verblijf van de ouder moet ook gratis zijn."
De Meyer is ervan overtuigd dat in de geesten van de meeste mensen – en zeker in die van alle ouders – geen twijfel bestaat over de noodzaak van deze wijziging. "Het is eigenlijk godgeklaagd dat dit tot vandaag nog niet gebeurd is, en dat ouders en kindjes 's nachts soms wekenlang van elkaar gescheiden zijn. Hoog tijd dus om hier werk van te maken." Voor het volledige wetsvoorstel klik je naar wetvoorstel kamersupplementen

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief