spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow volksgezondheid arrow Stop de griezelige teennagelspot
Stop de griezelige teennagelspot PDF Afdrukken
maandag, 14 maart 2005

Bron: De televisiespot waarin een vies cartoonfiguurtje teennagels aanvalt om aandacht te vragen voor het probleem van teenschimmels, heeft terug de kop opgestoken. Volksvertegenwoordigers Magda De Meyer en Maya Detiège (sp.a) : “In werkelijkheid gaat het hier om een reclamespot voor een geneesmiddel tegen schimmels. Pure reclame dus, en toch beslist de VRT deze spot – na vroeger protest - opnieuw uit te zenden.” De sp.a’ ers willen dan ook dat minister van Volksgezondheid Rudy Demotte in zijn komende gezondheidswet dergelijke praktijken verbiedt.

Eind vorig jaar werd de spot ook al vertoond op de VRT, en ook toen al kwam er protest wegens het ongeoorloofd karakter van dergelijke productreclame voor een geneesmiddel. Zonder resultaat blijkbaar, want de VRT zendt de spot opnieuw uit.
De Meyer en Detiège: “Het gaat hier om een zeer duur product, 108 euro per doosje. Daarenboven geeft het spotje de verkeerde boodschap. Niet alle schimmelnagels dienen behandeld te worden en ook de meeste verkleuringen van teennagels wijzen niet op een schimmel. Maar daar is het de firma (Novartis) natuurlijk niet om te doen. Zij willen gewoon zoveel mogelijk producten verkopen. Met succes overigens. In Nederland is gebleken dat na regelmatig vertoon van dit spotje de verkoop van Lamisil (het product van Novartis) verdubbelde en de omzet met meer dan 10 miljoen euro steeg. Na stopzetting van de spot zakte de verkoop opnieuw.” Het gebruik van het product is ook niet zonder risico. Verschillende gezagshebbende wetenschappers lieten al weten dat het product vrij lang moet genomen worden om effect te hebben, en dat er bovendien ook heel wat nevenwerkingen zijn, zoals smaakstoornissen, huiderupties, en soms zelfs leveraandoeningen.
De Meyer en Detiège: “Het is dan ook overduidelijk dat dit spotje van het scherm moet gehaald worden. Het gaat hier feitelijk om reclame voor één bepaald product, en dan nog een geneesmiddel, iets wat normaal verboden is. Daarenboven is gebruik ervan meestal niet nodig en bestaat er een grote kans op nevenwerkingen. De VRT is niet in het leven geroepen om het reclame bureau van de geneesmiddelenindustrie te zijn.” De sp.a’ers willen een herhaling van deze problemen voorkomen. “Binnenkort komt minister Demotte naar het Parlement met zijn ontwerp van gezondheidswet. We roepen de minister op om hierin expliciet te voorzien dat ook dergelijke sluikreclame – waarbij zogezegd gewaarschuwd wordt voor de gezondheid maar eigenlijk een product wordt aangeprezen – verboden is. Indien de minister dit niet opneemt, zullen wij zijn ontwerp zelf in die zin amenderen.”

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief