spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow dierenwelzijn arrow Strengere controle op dierenverwaarlozing
Strengere controle op dierenverwaarlozing PDF Afdrukken
dinsdag, 15 maart 2005

Bron: Het jongste schandaal van dierenverwaarlozing bij de veehandelaar in Meerhout toont nog maar eens aan dat sommige veehouders blijkbaar bruto winst belangrijker vinden dan het welzijn van hun dieren. Magda De Meyer wil daarom strenger optreden tegen deze praktijken.

De jongste weken werden door de dierenrechtenorganisatie BLID (Belgische Landelijke Inspectiedienst voor Dierenwelzijn, www.blid.be) verschillende gevallen aangeklaagd van flagrante dierenverwaarlozing in de wei. Meerhout is dus geen alleenstaand geval. Tijdens de afgelopen weken van bittere kou en snijdende wind werden door de inspecteurs dierenwelzijn heel wat plaatsbezoeken afgelegd. Probleem waarmee de inspecteurs kampen is dat de huidige dierenwelzijnwet te algemeen is geformuleerd.
Volgens de inspectie is de regeling te veel afhankelijk van persoonsgebonden interpretatie. Zo krijgen flagrante wantoestanden op het terrein niet altijd een bestraffing. "Dat wil ik veranderen", aldus kamerlid Magda De Meyer. "Ik stel voor om een voldoende natuurlijke beschutting of een schuilhok te voorzien voor dieren die buiten staan. De eigenaar moet ook zorgen voor een droog ligbed, voldoende drinkbaar water en voeding."
Om het werk van de inspectie te vergemakkelijken pleit De Meyer voor het aanbrengen van de contactgegevens van de eigenaar aan de wei waarop dieren staan. "Zo kan ze sneller optreden en gaat er geen kostbare tijd verloren naar het opzoeken van kadastrale gegevens en dergelijke."

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief