spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow sociale zaken arrow 'Tussen wal en schip': de situatie van de Kosovaarse Roma
'Tussen wal en schip': de situatie van de Kosovaarse Roma PDF Afdrukken
dinsdag, 19 april 2005

Bron: 13/4/2005 - Brussel Op initiatief van de "Vluchtelingen onthaalgroep Sint-Niklaas (VLOS) en zelforganisaties 'Romano Dzuvdipe' en 'Oprť Roma' vonden op 12 en 13 april '05 een aantal debatten plaats in Gent, Sint-Niklaas en Brussel over de moeilijke situatie van de Kosovaarse Roma's in ons land. sp.a-volksvertegenwoordiger Magda De Meyer nam deel aan de discussies

Roma zijn Oost-Europese Roms die vooral de laatste jaren, na de val van het communisme, naar West-Europa zijn gekomen.
De ineenstorting van het communisme veranderde alles. Niet alleen verloren ongeschoolde Roma massaal hun baan, ze werden ook de zondebok voor de economische crisis. Het racisme laaide op. In 1995 kwam het in Kosice tot een 'etnische zuivering'. Duizenden Roma werden onder het mom van renovatie uit hun huizen in het stadscentrum gezet en verhuisd naar een afgelegen torenflat-getto.
Amnesty International hekelt al jaren de discriminatie van de Roma in Slovakije, die meer dan eens naar apartheid riekt. Ze mogen niet wonen waar ze willen, krijgen geen toegang tot 'blanke' hotels, bars en restaurants en zijn het slachtoffer van racistisch geweld dat veelal ongestraft blijft. In sommige steden is er sprake van een avondklok voor Roma en zelfs van aparte identiteitsbewijzen.
Ook de Europese Unie wees Slovakije al bij herhaling terecht: als het wou toetreden tot de Unie, moest het iets doen aan de discriminatie van zijn Roma. Vanaf 1997 vond er een exodus plaats en vroegen vele Roma asiel aan in West-Europa. Maar een erkenning als vluchteling kwam er zelden. In 1999 vonden er geruchtmakende collectieve uitwijzingen plaats, ook in BelgiŽ, dat daarvoor later in het Conka arrest werd veroordeeld omdat het de mensen onder vals voorwendsels naar het politiecommissariaat zou gelokt hebben.
In Gent leven vandaag nog altijd tweeduizend Roma. Slechts een minderheid heeft officiŽle papieren. Weinigen verbleven lang genoeg in BelgiŽ om in aanmerking te komen voor regulariseringcampagne in 2000. De meeste Roma zijn dus illegaal of zien op korte of op langere termijn een uitwijzing tegemoet. Asielaanvragen van Slovaakse Roma worden bijna altijd ongegrond verklaard, want ze komen uit een democratisch land en kunnen onvoldoende een vrees voor vervolging bewijzen.
De Belgische regering werkt aan een statuut voor bijkomende bescherming voor mensen die niet volgens de bepalingen van de Conventie van GenŤve als asielzoeker erkend worden vanwege vrees voor vervolging in hun land, maar die om specifiek humanitaire redenen toch niet terug kunnen naar hun land van herkomst, omdat ze tijdelijk bescherming nodig hebben. Waardoor ze toch een minstens tijdelijk verblijfsstatuut verkrijgen. Mogelijks zit er dan een tijdelijke regularisatie (en dus mogelijkheid tot werken etc) in voor de Roma, maar het valt te betwijfelen, omdat Slowakije nu eenmaal al is aanvaard als lidstaat en dus de nood aan bijkomende bescherming moeilijk zal aangetoond kunnen worden.
Wat in elk geval moet gebeuren is meer druk op de landen van herkomst, zowel degene die al lid zijn zoals Slovakije, als degenen die lid willen worden, zoals RoemeniŽ, opdat de discriminatie van minderheden wordt aangepakt

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief