spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Dure deur aan deurverkoop stopzetten
Dure deur aan deurverkoop stopzetten PDF Afdrukken
dinsdag, 26 april 2005

Bron: De stemming van de vernieuwde wet op de ambulante handel betekent een stap vooruit voor marktkramers en foorkramers. Hiermee krijgen ze eindelijk een deftig statuut. Belangrijk is ook dat de wet de deur aan deurverkoop regelt. Op voorstel van Magda De Meyer mogen verkopers enkel nog producten met een maximumwaarde van 250 euro aan de man/vrouw brengen.

Misbruiken bij de deur aan deur verkoop zijn een oud zeer. Test-Aankoop was al lang vragende partij om de wet te verstrengen. “Bij verkoop aan huis is het voor de consument erg moeilijk om prijzen te vergelijken”, licht kamerlid De Meyer toe. “Bekend voorbeeld zijn de schoonmaakproducten die voor onredelijk hoge bedragen over de toonbank, of beter over de drempel gaan. Het gebeurt dat mensen eindigen met een kelder vol detergent of toiletpapier, materiaal dat ze nooit meer zullen gebruiken. Door een limiet op te leggen van 250 euro voor deur aan deur verkoop willen we de malafide praktijken uit de wereld halen.”
De Meyer wijst er op dat de deur aan deur verkoop die op vraag van de consument gebeurt geen enkel probleem stelt. Ook bij ambulante handelaars van levensmiddelen verloopt alles zoals het hoort. “De visboer die bijvoorbeeld wekelijks langskomt in een deelgemeente waar geen viswinkel is, kan uiteraard rustig zijn gang blijven gaan. Wij viseren enkel de malafide verkopers”, onderstreept ze.
In overleg met bevoegd minister van Middenstand Sabine Laruelle en met de sector wil De Meyer bekijken voor welke gevallen er eventueel nog een uitzondering kan komen. “Ik denk bijvoorbeeld aan matrassenverkopers die normale prijzen aanrekenen. Die kunnen een uitzondering op de regel van 250 euro krijgen omdat zij een meerwaarde kunnen betekenen voor consumenten zonder vervoer.”
Er is ook nog de specifieke sector van de energieverkopers. “Met de liberalisering van de energiemarkt is het belangrijk dat mensen alle informatie krijgen die ze nodig hebben om te kiezen voor de beste prijs/kwaliteit. Maar jammer genoeg stellen we ook hier misbruiken vast. De gedragscode die minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche aan de sector opgelegde is een belangrijke stap in de goede richting. Als de leveranciers in de praktijk bewijzen deze gedragscode na te leven, is er ook geen probleem om hen in de uitzonderingen op te nemen.”
De bevoegde senaatscommissie stemt deze week over de aanpassing van de wet op de ambulante handel.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief