spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow mantelzorg arrow Magda De Meyer (sp.a): eindelijk een statuut voor de duizenden Wase vrijwilliger
Magda De Meyer (sp.a): eindelijk een statuut voor de duizenden Wase vrijwilliger PDF Afdrukken
woensdag, 4 mei 2005

Bron: In België zijn er naar schatting anderhalf miljoen mensen op een of andere manier met vrijwilligerswerk bezig. Ook in het Waasland zetten dagelijks duizenden vrijwilligers zich in voor de goede zaak. Goed nieuws voor deze mensen: zopas werd in de Kamer een voorstel van sp.a-volksvertegenwoordiger Magda De Meyer gestemd waarbij zij een duidelijk statuut krijgen.

Reeds in 2001 diende volksvertegenwoordiger Magda De Meyer een wetsvoorstel in om de duizenden vrijwilligers die zich dagelijks belangeloos en voor niets inzetten een degelijk statuut te bezorgen (1) . Deze week werd het voorstel unaniem gestemd in de Kamercommissie Sociale Zaken.
Het voorstel regelt de aansprakelijkheid van de organisatie waarvoor de vrijwilliger werkt en biedt een oplossing voor de verzekering zodat de vrijwilliger gedekt is als er iets misloopt. Ook uitkeringstrekkers kunnen voortaan zonder problemen vrijwilligerswerk verrichten. Ze kunnen nu ook een vergoeding ontvangen zolang die hoogstens 25 euro per dag bedraagt of 1000 euro per jaar. De Meyer is gelukkig dat het wetsvoorstel tot een goed einde is gekomen. Volgens haar vormen al deze vrijwilligers “het zout der aarde” die ervoor zorgen dat onze zorgzame maatschappij blijft draaien. Zonder vrijwillige inzet van mensen voor anderen in de sport-, cultuur- en welzijnssector zou de samenleving een stuk kouder zijn.
Magda De Meyer ging op zoek naar de cijfers in eigen regio. Er zijn een paar die zich naar vrijwilligers in het algemeen richten. Zo is er het Oost-Vlaamse Provinciale Steunpunt Vrijwilligers in Gent. In een recent gegevensbestand noteerden zij 714 openstaande vacatures voor vrijwilligers bij 574 organisaties. Uiteraard zijn er nog vele vrijwilligers actief in de sportclub, de jeugdbeweging of de mantelzorg die niet in centrale gegevensbestanden geregistreerd staan. De Meyer zocht en vond een paar concrete voorbeelden uit het Waasland. Zo zijn er aan het Sociaal Huis van de stad Lokeren 23 vrijwilligers actief. Zij worden uitgestuurd naar de wereldwinkel, de rusthuizen, de minder-mobiele centrale, het dierenasiel en instellingen als Emiliani (bijzonder onderwijs). Bij het OCMW in Temse zijn 10 vrijwilligers actief in de twee rustoorden. Ze houden de bejaarden gezelschap, bieden hulp bij het eten, enz. Ook de mutualiteiten uit de regio steun op vrijwilligers bij dienstverleningen in de mantelzorg, de thuiszorg en het vervoer van minder-mobiele leden. Bij Bond Moyson in het Waasland worden 33 vrijwilligers ingeschakeld in de mantelzorg; zeer concreet gaan zij wandelen met oudere mensen, helpen zij thuis met het eten geven of doen zij boodschappen voor de mensen. Bond Moyson heeft in het Waasland daarenboven ook nog eens 30 vrijwilligers die zich inzetten voor de dienst B-Mobiel: het rondvoeren van leden die naar het ziekenhuis moeten of naar een doktersvisite. Ook CM-Waasland heeft een gelijkaardig vrijwilligerscorps dat inspringt in de thuiszorgdiensten: dat betekent: veel extra handen in de mantelzorg en tientallen chauffeurs die gratis ter beschikking staan om mensen rond te voeren.
Magda De Meyer is tevreden dat bij al deze tomeloze inzet in het Waasland eindelijk rechtszekerheid wordt geboden, ook voor die vrijwilligers die tot nu toe moeilijkheden ondervonden omdat zij het vrijwilligerswerk niet konden combineren met hun vervangingsinkomen. “De onduidelijkheden om vrijwilligerswerk te combineren met een inkomen uit stempelgeld, met een pensioen of een invaliditeitsuitkering, zijn met deze wet geregeld. Ik vermoed dat het aantal vrijwilligers hiermee zal stijgen”, aldus nog De Meyer.
(1) http://www.dekamer.be/FLWB/pdf/50/1214/50K1214001.pdf ; bij de nieuwe legislatuur werd het voorstel opnieuw ingediend samen met o.a. collega Greet Van Gool: http://www.dekamer.be/FLWB/pdf/51/0455/51K0455001.pdf
Voor meer info: Magda De Meyer  0476/94.91.31.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief