spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow volksgezondheid arrow Minder borstkankeronderzoek bij niet-actieven
Minder borstkankeronderzoek bij niet-actieven PDF Afdrukken
donderdag, 19 mei 2005

Bron: Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) ondervroeg minister Demotte over de resultaten van de grote borstkankerscreening voor vrouwen tussen 50 en 70 jaar. Uit zijn antwoord bleek dat niet-actieven beduidend minder ingaan op het gratis-aanbod. De Meyer: “Een extra inspanning naar deze groep is dan ook nodig.”

In België worden jaarlijks gemiddeld 6.000 nieuwe gevallen van borstkanker vastgesteld. Na hart- en vaatziekten is het de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen.
De Meyer: “Het sterftecijfer door borstkanker bij vrouwen ligt in België ook hoger dan het Europese gemiddelde. Vandaar dat de overheid enkele jaren geleden besloot een gratis mammografie aan te bieden aan vrouwen tussen 50 en 70 jaar om vroege opsporing te bekomen en zo het sterftecijfer terug te dringen.”
De gratis mammografie werd in Vlaanderen ingevoerd in 2001. Voor de periode 2001-2002 bereikte deze screening 14% van de doelgroep. Als we er ook de diagnostische mammografie bijnemen (gebruikt bij vrouwen met klachten) dan komen we aan 50%.
De Meyer: “Splitsen we echter op naar sociale categorie dan zien we andere cijfers. In 2001-2002 bedroeg het totaalcijfer 55% bij beroepsactieve vrouwen en slechts 39% bij niet beroepsactieven met voorkeurtarief (de WIGW’s).”
Dit verschil tussen de sociale categorieën bestaat nog steeds. Er is volgens De Meyer dan ook een extra inspanning naar die doelgroep nodig, via een gerichte campagne met medewerking van huisartsen, verpleegkundigen en mutualiteiten. “Een screening heeft immers pas resultaat als er een opkomst is van 70%. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat pas bij een opkomstgraad van 70% er een mortaliteitsdaling van 30% kan zijn. Als België de trieste positie van één van de koplopers van de Europese Unie qua incidenten en mortaliteit van borstkanker wil verlaten, zijn extra inspanningen nodig, zeker naar de zwaksten.”
Meer Info: Magda De Meyer 03/771 25 11

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief