spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer bekomt idee van ‘persoonlijk faillissement
Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer bekomt idee van ‘persoonlijk faillissement PDF Afdrukken
zaterdag, 21 mei 2005

Bron: Meer dan 3500 gevallen collectieve schuldenregeling in gerechtelijk arrondissement Dendermonde. Eind 2004 stonden in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren bijna 350.000 mensen met betalingsachterstand geregistreerd .Als we de verdeling per provincie bekijken komt Oost-Vlaanderen op de vijfde plaats met 33.274 mensen met schuld na Henegouwen(71.913), Luik (48.468) , Brussel-Hoofdstad 39.983 en Antwerpen (38.427) . Binnen Oost-Vlaanderen spant Gent de kroon met bijna 12.000 geregistreerde mensen, gevolgd door Aalst (7.142), Sint-Niklaas (5.103) en Dendermonde (4.598).

Opvallend is dat het totaal aantal mensen met schuldproblemen is afgenomen ten opzichte van de voorgaande jaren, behalve de categorie die 4 of meer achterstallige contracten heeft. Deze laatste categorie maakt nu 10% uit van het totale aantal personen met betalingsachterstand. De mensen in zware schulden nemen dus toe. Het is precies deze categorie die ongetwijfeld beroep doet op het systeem van collectieve schuldenregeling waarbij alle achterstallige contracten worden gebundeld bij één schuldbemiddelaar en één rechter en er geprobeerd wordt een oplossing te vinden met de verschillende schuldeisers. Een strenge afbetalingsregeling met respect voor de menselijke waardigheid en gedurende een beperkt aantal jaren moet ervoor zorgen dat mensen een nieuwe kans kunnen krijgen. Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer stond mee aan de wieg van de wettelijke regeling rond collectieve schuldenregeling in 1999. Sinds de inwerkingtreding van de wet bleken op het terrein echter nog een aantal tekortkomingen : de wet was niet van toepassing op de allerarmsten, totale schuldkwijtschelding (‘persoonlijk faillissement’) kon niet in geval van overmacht en de fiscus ging zelden of niet akkoord met een schuldreductie.Om hieraan tegemoet te komen diende De Meyer in 2002 een wetsvoorstel in.Bevoegd minister Onkelinx nam
de grote lijnen van het voorstel over in een wetsontwerp dat zopas in de commissie Justitie van de Kamer werd gestemd. Via een mandement bekwam De Meyer ook nog dat gedurende heel de periode van collectieve schuldenregeling de schuldenaars tenminste het leefloon wordt gegarandeerd . Met het oog op de menselijke waardigheid was dit zeker voor gezinnen met kinderen een absolute must.
Sinds de inwerkingtreding van de wet op de collectieve schuldenregeling, nam het aantal personen dat hier beroep op doet hand over hand toe : in ’99 zo’n 4500 mensen, in 2004 al 41.207. Ook hier is de verdeling per gerechtelijk arrondissement interessant: Antwerpen spant de kroon met 4.206 gevallen, gevolgd door gevolgd door Brussel (3795) en opmerkelijk al op de derde plaats Dendermonde met 3542 gevallen.
Meer info, Magda De Meyer: 03/771 25 11
verwant artikel: ook mensen kunnen failliet gaan

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief