spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow dierenwelzijn arrow Kamer vraagt studie experts over dolfinarium
Kamer vraagt studie experts over dolfinarium PDF Afdrukken
dinsdag, 31 mei 2005

Bron: Al een tijdje woedt in ons land een controverse over het Dolfinarium van Brugge. Dierenrechten organisaties, economische wereld en wetenschappers kruisten de degens over de gevolgen van gevangenschap voor het welzijn van de dolfijnen. Vandaag stemde de kamercommissie Volksgezondheid een resolutie van kamerlid Magda De Meyer (sp.a) om in België geen nieuwe dolfinaria op te richten en de uitbatingcriteria van het bestaande dolfinarium te screenen.

Naar aanleiding van het hele debat bracht de commissie Volksgezondheid zelfs een bezoek aan het Dolfinarium in Brugge, om zich ter plaatste te kunnen vergewissen van de toestand. De Meyer: “Na dit bezoek werkte ik samen met de PS een resolutie uit waarin uitdrukkelijk wordt gesteld dat er geen nieuwe dolfinaria in ons land mogen bijkomen. Daarnaast vraagt de resolutie de uitbatingvoorwaarden van het huidige dolfinarium te screenen met het oog op de verhoging van het dierenwelzijn van de gevangen dolfijnen.”
De screening zou gebeuren door de bestaande dierentuincommissie, aangevuld met vertegenwoordigers van dierenrechten organisaties en dolfijn experts. De resolutie werd deze middag gestemd in de commissie.
Volgens De Meyer kan op deze manier de controverse rond het dolfinarium uit de wereld worden geholpen. “De dolfijnen kunnen niet terug in vrijheid worden gesteld, daarover is iedereen het eens. Het komt er dus op aan hun levensomstandigheden zo goed mogelijk te maken, en dit volgens wetenschappelijke normen. Dolfijnen zijn intelligent ene sociale dieren die recht hebben op ons respect.”

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief