spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow Temse arrow rondetafel 'Veilig wonen voor senioren in Temse'
rondetafel 'Veilig wonen voor senioren in Temse' PDF Afdrukken
woensdag, 15 juni 2005

Bron: Op vrijdag 29 april organiseerde volksvertegenwoordiger Magda De Meyer, een rondetafel ‘Veilig wonen voor senioren in Temse'. Bedoeling was om kennis te maken met een aantal praktische voorbeelden en om de haalbaarheid van zo’n zilverplan voor Temse te bekijken. De Meyer nodigde hiervoor een aantal deskundigen uit, o.a. volksvertegenwoordiger Hans Bonte, Frédéric Mylle - maatschappelijk werker Sociaal Huis (OCMW) Oostende, Roger Troubleyn - voorzitter seniorenraad Temse en Maurice D’Hollander - OCMW-voorzitter Temse.

Senioren moeten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor volstaan vaak enkel een paar kleine technische ingrepen: een eenvoudige handgreep aan toilet of douche bijvoorbeeld, of stopcontacten op 1 meter van de grond. In Vilvoorde en in Oostende hebben ze hiervoor een heus zilverplan rond veilig wonen uitgewerkt.
De Meyer vindt dat: “er één centraal aanspreekpunt voor seniorenzaken binnen gemeentelijke administratie nodig is. Daarnaast zijn ontmoetingsruimten in de deelgemeenten zeker aangewezen. In het kader van een veilige woning is het essentieel dat er een financiële ondersteuning van elementaire beveiliging, zoals branddetectoren, antivalcampagne, veilige elektriciteit, handvaten aan het sanitair, enz. De maximale ondersteuning om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen is het uitgangspunt, daarom is het aangewezen dat er diverse diensten moeten zijn om dit te kunnen realiseren. Enkele voorbeelden: personenalarmsysteen, karweiendienst, bedeling warme maaltijden poetshulp/huishoudhulp/bejaardenhulp, mindermobielencentrale, boodschappendienst, ‘telefooncirkel’, …”
“Uiteraard zal daarnaast nog beroep moeten gedaan worden op degelijke bejaardenwoningen, rusthuizen en betaalbare seniorenflats. Een zilverplan is echter niet compleet zonder oog te hebben voor andere elementen zoals sport, ontspanning, cultuur en vorming. Maar ook voor waardig afscheid nemen.” stelt De Meyer.
Hans Bonte lichtte de initiatieven uit Vilvoorde toe en kleurde het financieel plaatje in. In Vilvoorde worden de mensen aangeschreven met het aanbod om hun woning door te lichten op mogelijke gevaarlijke punten en suggesties om de veiligheid in huis te verbeteren (bv.: gladde bodem van de douche, scherpe hoeken aan de meubelen, loszittend tapijt op de trap…). Om de gevaarlijke punten weg te werken wordt er beroep gedaan op klusjesmannen en/of op familie en buren.
Tenslotte wijst Hans Bonte op de rol van de huisartsen, die is cruciaal bij het overleg. De heer Mylle uit Oostende vervolledigde het lijstje met enkele praktische voorstellen.
De voorzitter van de seniorenraad van Temse, de heer Roger Troubleyn lichtte het meerjarenplan van de seniorenraad in Temse toe.
Er werden enkele bedenkingen geformuleerd door de OCMW-voorzitter van Temse. Tenslotte kwamen er nog enkele praktische vragen uit de zaal.
Wie graag een volledig exemplaar van het Zilverplan voor Temse van Magda De Meyer ontvangt, kan bellen op het nummer 03/771.25.11.
Het volledige verslag van deze middag kan je hier in bijlage (pdf) bekijken.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief