spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow sociale zaken arrow Ook zelfstandigen hebben recht op een gezinsleven
Ook zelfstandigen hebben recht op een gezinsleven PDF Afdrukken
maandag, 27 juni 2005

Bron: winkel geslotenHet leven van een zelfstandige is kamerleden Magda De Meyer en Greet van Gool (sp.a) niet vreemd. Als dochter, respectievelijk echtgenote van zelfstandigen weten ze hoe hard zelfstandigen vaak werken, dat nine to five er voor hen meestal niet inzit, weten ze wat een zesdagenweek is en hoe moeilijk de combinatie met een gezinsleven soms is. Maar als we VLD-corifeeën als Bart Tommelein horen pleiten voor meer ‘liberale’ openingstijden in de zelfstandigensector kunnen we daar alleen maar tegen zijn.

Zelfstandigen in Vlaanderen hebben het al niet makkelijk om op te roeien tegen het aanbod van allerlei hyper- en supermarkten. Hun kracht ligt in creativiteit, kleinschaligheid en persoonlijke service aan de klant. Vanuit de overheid (zowel lokaal, Vlaams als federaal) moet precies deze meerwaarde ondersteund worden. Vanuit de verschillende zelfstandigenorganisaties liggen hiervoor goede voorstellen ter tafel: het promoten van het lokale buurtwinkelnetwerk door de gemeentelijke overheid, het voorzien van vervangingspools bij ziektes, een betere bescherming van de franchisenemer.
Laat ons eerst de feiten op een rijtje zetten. De openingsuren van handelszaken wordt vandaag geregeld door de wet van 24 juli 1973. Die wet bepaalt dat winkels moeten sluiten tussen 20 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. Op vrijdag en op een werkdag voor een wettelijke feestdag mogen winkels openblijven tot 21 uur. Tenslotte zegt de wet dat er 1 wekelijkse sluitingsdag moet zijn. Welke dat is bepalen de zelfstandigen zelf, als ze er meer dan één willen nemen kunnen zij dat uiteraard ook. De bestaande wet biedt dus al een grote mate van soepelheid: de sluitingsdag is vrij te kiezen, en winkels kunnen hun openingsuren volledig vrij kiezen tussen 5 uur ’s morgens en 20/21 uur ’s avonds. De handelaar kan hier vrij op inspelen.
Dit leidt er toe dat de gemiddelde openingstijd van de zelfstandigen handel volgens een Europese studie 67 uur is. Wat al zeer veel is en elf uur per week méér dan het Europese gemiddelde. De bestaande wetgeving laat winkels toe om 91 uur per week open te zijn. In het voorstel van Bart Tommelein blijft dit wel zo, maar wordt de verplichting om ’s avonds om 20 uur te sluiten (op vrijdag tot 21 uur) afgeschaft. Verder zou de wettelijke sluitingsdag niet meer op zondag moeten vallen, maar zou de zelfstandige de mogelijkheid krijgen om bijvoorbeeld twee halve dagen te sluiten.
Zelfstandigen zijn bereid om keihard te werken, maar ook zij hebben recht op een gezinsleven en op kwali-tijd ten gunste van partner en kinderen. Uitbreiding van openingstijden ontneemt hen dat recht. Trouwens, waarom zouden we de openingstijden nog verder liberaliseren wanneer niemand daar vragende partij voor is?
De gebruikers zijn geen vragende partij zoals blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop van januari 2003. Mensen vragen langere openingstijden van openbare diensten, niet van winkels. 83% van de klanten blijken uiterst tevreden over de aangeboden openingstijden.
Ook de zelfstandigen zelf zijn geen vragende partij. Meer dan 80 % van de UNIZO-leden spreekt zich dan ook radicaal uit tegen langere openingstijden. Wat is de zin van een nieuwe regelgeving waar zowel consumenten als handelaars zelf tegen zijn?
Als kers op de taart is zelfs de sector van de grootdistributie, de grootwarenhuizen, tegen. Uit een bevraging van hun klanten over de redenen waarom ze voor een grootwarenhuis kiezen bleek dat de reden ‘openingsuren’ pas op de ……. 26ste plaats kwam.
Bart Tommelein beweert dat zijn voorstel is ingegeven vanuit een bekommernis voor de gewone zelfstandige. Nochtans zijn zij de eersten om te laten weten dat ze er tegen zijn. Het voorstel bezorgt hen ook geen concurrentievoordeel tegenover de grootwarenhuizen. Integendeel, zijn voorstel trekt de concurrentie tussen zelfstandige winkeliers en grootwarenhuizen nog meer scheef. Wanneer de beperking op de openingstijden wordt opgeheven, zullen de warenhuizen in staat zijn om bijna de klok rond dienstverlening aan te bieden (wat ze blijkbaar niet van plan zijn), wat zowel nefast is voor de eigen werknemers als voor de zelfstandigen in de omgeving.
Iedereen kent het fenomeen: in de komkommertijd duikt Nessie, het monster van Loch Ness, altijd op. Het debat over de openingstijden is zo’n monster van Loch Ness, dat om de zoveel jaar de kop terug opsteekt om daarna weer in het moeras te verzinken. Niemand is vragende partij, niemand gelooft er echt in, maar toch is het altijd weer goed voor enkele artikels, maar komt er verder niks van.
Terwijl er voor de kleine middenstander zoveel dringender en belangrijker zaken te regelen zijn. Zaken waar ze wel zelf vragende partij voor zijn, zoals de veiligheid van winkeliers, meer steun aan buurtwinkels, een betere franchisewetgeving, een betere bescherming tegen ziekte, … Wij gaan radicaal voor meer zelfstandigen in de wijken, die zorgen voor een kwaliteitsvolle en individuele dienstverlening voor hun klanten. Deze traditie mag niet verloren gaan. Zelfstandige winkeliers moeten beschermd worden tegen de al te grote concurrentie van grote bedrijven en hebben ook recht op een gezinsleven. Ook zij moeten de komende weken de ruimte krijgen om naar het schoolfeest van de kinderen te gaan en de proclamatie van de rapporten uit eerste hand te vernemen. Concurrentie op zich is echt wel goed, maar dan wel eerlijke en menselijke concurrentie. Liberalisering is geen doel op zich, maar enkel een middel om meer kwaliteit te realiseren. Dat is met het voorstel van collega Tommelein duidelijk niet het geval.
Meer info bij Magda De Meyer, tel.03/771 25 11

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief