spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Broodjes bij slagers: duidelijkheid graag!
Broodjes bij slagers: duidelijkheid graag! PDF Afdrukken
donderdag, 30 juni 2005

Bron: internetMagda De Meyer wil dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over wat slagers wel en niet mogen verkopen. “Veel slagers overleven dankzij een beperkt aanvullend assortiment. Door de strenge straffen van de Gentse rechter zijn slagers nu loslopend wild. Hoe langer nieuwe regelgeving uitblijft, hoe lastiger de sector het heeft.”

Een rechter in Gent heeft zware straffen uitgesproken tegen twee slagers die ook een assortiment voeding in aanbieding hadden. “Slagers mogen volgens de Gentse strafrechter enkel vlees verkopen. In hun winkels mogen ze geen broodjes, slaatjes, groeten, wijn, melk of aardappelen aan de man brengen. De rechter baseert zich hiervoor op het KB van 1995”, weet het kamerlid.
De Meyer vindt dat de rechter heel streng optreedt. “En dit terwijl deze sector het al niet makkelijk heeft. Heel wat slagers overleven enkel omdat ze bijvoorbeeld ook belegde broodjes verkopen. Daarom vind ik dat de Gentse rechter een slecht signaal geeft. Net op het ogenblik dat iedereen het er over eens is dat we de kleine zelfstandige meer moeten beschermen.”
Ze dringt er bij minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) op aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen. “Nog dit jaar zou er een nieuwe wetgeving komen die een einde maakt aan de verwarring over wat een slager nu al dan niet mag verkopen. Sinds 1997 bestaat er al een ministeriële omzendbrief die een zeker gedoogbeleid invoerde. Enerzijds begrijp ik niet waarom er nu enkelen zijn die deze omzendbrief aan hun laars lappen en teruggrijpen naar de strenge wet, maar anderzijds is het mij ook een raadsel waarom deze omzendbrief van 1997 nog steeds niet in wetgeving werd omgezet.”
Het kamerlid vraagt aan minister Demotte om dit proces gevoelig te versterken. “Slagers zijn nu loslopend wild. Hoe langer nieuwe regelgeving uitblijft, hoe lastiger voor de sector. Zeker met de zomerperiode en de talloze feesten en festivals over in ons land, kunnen deze mensen de onzekerheid wel missen als kiespijn.”

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief