spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow Waasland-Magda arrow Magda De Meyer wil meer Wase vrouwelijke straatnamen
Magda De Meyer wil meer Wase vrouwelijke straatnamen PDF Afdrukken
vrijdag, 8 juli 2005

Bron: Onlangs werd de Marie Popelin-roos geplant in de voortuin van het Belgische parlement; een gepast eerbetoon aan deze voorvechtster van vrouwenrechten. Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) vindt het tijd dat er in het Waasland meer straten een vrouwennaam krijgen. Ze grijpt het nationale eerbetoon voor Marie Popelin -én haar nomatie als ‘grootste Belg’- aan om bij de Wase burgemeester meer aandacht te vragen voor vrouwenrechten. Dit kan alvast symbolisch aangetrokken worden door vrouwennamen toe te kennen aan komende nieuwe straten.

De strijd van Marie Popelin kan niet anders dan respect afdwingen. In de eerste plaats omdat we de manier waarop ze behandeld werd, anno 2005 als bijzonder onrechtvaardig ervaren. Marie Popelin behaalde in 1888 met onderscheiding haar diploma van Doctor in de Rechten. Maar de Orde van Advocaten weigerde haar in te schrijven aan de balie. De mannelijke togadragers van toen oordeelden dat het beroep van advocaat niet geschikt was voor vrouwen. Marie Popelin trok naar het Hof van Cassatie, dat eveneens verwees naar “de bijzondere natuur van de vrouw en de relatieve zwakheid van haar gestel”. Deze voor ons wereldvreemde redenering is er geen uit de Middeleeuwen. We hebben het over gebeurtenissen van iets meer dan 100 jaar geleden. Het is ontzettend belangrijk dat we de absurditeit van die redenering onder de aandacht brengen van zoveel mogelijk mensen. Want helaas wordt er in sommige landen nog altijd zo geredeneerd. En wat minstens even erg is: in bepaalde conservatieve kringen gaan er stemmen op om de verworvenheden van de voorbije jaren en decennia in vraag te stellen of gedeeltelijk terug te schroeven. Ze willen de klok terugdraaien. Het is onze plicht om daartegen op te treden. Het is een kwestie van elementaire mensenrechten. Marie Popelin is één van de figuren die mee in de running is voor de verkiezing van “de grootste Belg”. Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer wil deze feministe avant-la-lettre alle eer bewijzen die haar toekomt. De Meyer voegt de daad bij het woord en schrijft daarom vandaag alle Wase burgemeester aan met de vraag om op hun grondgebied ook een straat, plein of plaats naar Marie Popelin te noemen.
Bij navraag blijkt immers dat in de meeste gemeenten van het Waasland slechts een handvol straten vrouwennamen dragen. Onderstaande tabel brengt een overzicht per gemeente .
(Klik op het bestand in bijlage om de cijfers te bekijken)
De cijfers zijn wat ze zijn. Het aantal vrouwennamen is bedroevend. Magda De Meyer vindt dat er nu een inhaalbeweging nodig is. Ze is ervan overtuigd dat in de verschillende Wase gemeenten, doorheen de jaren, belangrijke en sterke vrouwen zijn opgestaan die een straatnaam verdienen. Met haar oproep aan de Wase burgemeesters wil ze vragen om een extra inspanning te doen, voor al deze ten onrechte vergeten vrouwen om alsnog een straatnaam of plein aan hen te wijden.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief