spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Het personeel van de Kamer in een nieuwe outfit
Het personeel van de Kamer in een nieuwe outfit PDF Afdrukken
donderdag, 14 juli 2005

Bron: Twee jonge Brusselse ontwerpers wonnen de kledingontwerpwedstrijd van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Met hun smaakvol en trendy ontwerp overtuigden ze de jury bestaande uit mode-experts en Kamerpersoneel onder het voorzitterschap van Magda De Meyer, sp.a-volksvertegenwoordiger en Quaestor van de Kamer.

De nieuwe kleren van het Kamerpersoneel hebben heel wat voeten in de aarde gehad. In eerste instantie werd een offerte uitgeschreven die enkel in het Staatsblad werd gepubliceerd. De binnen gestuurde ontwerpen waren toen van bedroevende kwaliteit en werden anoniem afgekeurd. De Quaestuur besloot het over een andere boeg te gooien en schreef een nieuwe offerte uit die ditmaal breed werd verspreid in de modewereld. Deze keer kwam er heel wat meer kwaliteit binnen en na een eerste selectie op basis van de ingezonden ontwerpen, werden uiteindelijk 4 inzendingen weerhouden die de kans kregen om hun ontwerp ook te tonen tijdens een heuse modeshow georganiseerd in het parlement. De kritische jury, gedeeltelijk mode experts en gedeeltelijk Kamerpersoneel, stond voor een moeilijke keuze. Er werd geoordeeld over originaliteit, esthetiek, harmonie met de stijl van de Kamer, de differentiatie binnen de verschillende personeelscategorieën en de integratie van het Kamerlogo.
Een eerste ontwerp viel al dadelijk af : slecht gemaakt, slechte snit en gebrek aan harmonie. Er bleven nog drie kandidaten over. Eén van de drie had zijn inspiratie gezocht in de historische uniformen van de Kamer waardoor het volgens de mode-experts niet origineel was, te veel details vertoonde en niet beantwoordde aan de huidige Belgische modewereld.
Van de twee overige kandidaten was het ene uniform gekenmerkt door fel groene hemden en blouses, met een erg klassieke snit, terwijl het andere door de jury als veel meer modieus en trendy werd beschouwd. Uiteindelijk werd dan voor dit laatste ontwerp gekozen. (Ter herinnering : dat tijdens de defilé als eerste werd geshowd door een multicultureel koppel).
Bij opening van de offertes bleken de winnaars de bvba OWN-UMO te zijn. Het OWN-label werd gecreëerd door de jonge ontwerpers Thierry Rondenet en Hervé Yvrenageau, twee lesgevers aan het Fashion Departement van La Cambre (Brussel). Hun 1ste kledingcollectie dateert van 1999. Hun 2de collectie werd al voorgesteld in Parijs en Tokio.
“OWN” creëerde o.a. de kledij voor de bekende dansgroep “Les Ballets C de la B”. Ze ontwerpen ook mannenschoenen voor Eram en sportschoenen voor Adidas. De “Own”-creaties zijn verkrijgbaar in Brussel, Antwerpen, Londen, Parijs en Berlijn. In 2003 openden ze een winkel in de flamboyante Dansaertstraat in Brussel waar het jonge Belgische modegeweld samenzit.
Van de uitvoering van het ontwerp wordt beroep gedaan op UDC, Uniformier De Coster, een bedrijf met jarenlange ervaring in bedrijfskledij.
Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer is blij dat in de loop van het najaar het Kamerpersoneel er eindelijk elegant en eigentijds gaat bijlopen het visitekaartje gaat vormen van de sprankelende Belgische modewereld.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief