spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow wetsvoorstellen arrow Magda wil het parlement meer tanden geven
Magda wil het parlement meer tanden geven PDF Afdrukken
donderdag, 22 september 2005

Bron: internetKamerlid Magda De Meyer vindt dat de regering te weinig gevolg geeft aan resoluties die door de voltallige Kamer worden gestemd. Ze stelt daarom voor het reglement te wijzigen zodat ministers verplicht worden om de parlementaire resoluties op te nemen in hun jaarlijkse beleidsnota's.

Als een Kamerlid wil dat er iets verandert, dient hij of zij een wetsvoorstel in. In sommige gevallen is dit echter niet mogelijk. In dat geval kan de parlementair een resolutie indienen waarin aan de regering een opdracht wordt meegegeven of een aanbeveling wordt gedaan.
Zo werd bijvoorbeeld voor de vakantie een resolutie goedgekeurd in het parlement om in ons land een netwerk van borstklinieken op te richten om aan borstkankerpatiŽnten een integrale zorg aan te bieden. Het is dan aan het Ministerie van Volksgezondheid om dit uit te werken. De Meyer wil nu dat dit snel en efficiŽnt gebeurt. Het huidige reglement biedt Kamerleden echter geen mogelijkheid om druk uit te oefenen op de betrokken minister om de resolutie snel te realiseren.
Om toch een zekere druk uit te oefenen op de regering om werk te maken van de goedgekeurde resolutie, vraagt de voorzitter van de Kamer regelmatig aan de regering welke ministers er gevolg hebben gegeven aan een resolutie.
In het jaar 2004-2005 werden er 17 resoluties gestemd waarvan er slechts 4 een ministeriŽle opvolging kregen.
Dat is voor de Meyer onaanvaardbaar. Om de ministers tot meer discipline aan te zetten, stelt De Meyer een wijziging voor van het Kamerreglement zodat ministers worden verplicht om de door de Kamer goedgekeurde resoluties in hun jaarlijkse beleidsnota's op te nemen.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief