spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow volksgezondheid arrow Ziekenhuisfactuur: klaarheid gevraagd' - 10/2 - Siniskoop Sint-Niklaas
Ziekenhuisfactuur: klaarheid gevraagd' - 10/2 - Siniskoop Sint-Niklaas PDF Afdrukken
donderdag, 26 januari 2006

Op vrijdagvoormiddag 10 februari organiseert volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) in Sint-Niklaas een colloquium over ziekenhuisfacturen. Experten en getuigen willen zowel het opnameformulier als de ziekenhuisfactuur onder de loep nemen. Doel is een reeks eisen te formuleren op het vlak van: betaalbaarheid – transparantie – patiëntvriendelijkheid. Klik verder voor de praktische informatie en de inschrijvingsdocumenten.

In ons land betaalt de patiënt uit eigen zak of via private verzekering 29% van de globale gezondheidsuitgaven. Volgens de gezondheidsenquête van 2001 hebben 29% van de Belgische huishoudens moeilijkheden om medische kosten in te passen in hun budget; in de laagste inkomenscategorie bedraagt dit 68%.
OCMW’s worden meer en meer aangesproken om bij te springen voor het betalen van ziekenhuisfacturen. Deze facturen die vaak onduidelijk zijn en onvoldoende transparant, worden verder de hoogte ingedreven door het aanrekenen van allerlei supplementen. Naast kamersupplementen en honorariasupplementen, worden ook steeds vaker materiaalsupplementen aangerekend die de kosten verder de hoogte injagen. Voor een doorsnee patiënt wordt de eindfactuur daardoor niet alleen onleesbaar maar ook onbetaalbaar.
Normaal gezien zou de patiënt via zijn opnameformulier dat hij ondertekent bij opname in het ziekenhuis, een idee moeten hebben van de kosten die hem te wachten staan. Ook dat opnameformulier blinkt echter uit in onduidelijkheid en patiëntonvriendelijkheid.
Tijdens dit colloquium willen we zowel het opnameformulier als de ziekenhuisfactuur onder de loep nemen. Doel is een reeks eisen te formuleren op het vlak van: betaalbaarheid – transparantie – patiëntvriendelijkheid. In bijlage gaat de uitnodiging en de inschrijvingskaart. U kunt ook gewoon telefonisch inschrijven via 03/771.25.11.
praktisch:
• plaats: Siniscoop SINT-NIKLAAS
• datum: 10 februari 2006, 9:00 - 13:00 u.
• doelgroep:
- sociale assistenten en beleidsverantwoordelijken uit OCMW’s en CAW’s - mensen uit de gezondheidssector (verpleegkundigen, dokters, specialisten…) - ziekenhuisbestuurders - mutualiteitspersoneel en –verantwoordelijken - armoede- en consumentenorganisaties - patiëntenverenigingen
• doelstelling: beleidseisen formuleren op het vlak van:
- opnameformulieren (patiëntvriendelijker)
- facturen (leesbaarheid en transparantie)
- supplementen (kamer -, honorarium- & materiaalsupplementen)
• verloop: 9:00 u.: onthaal en verwelkoming Magda De Meyer (volksvertegenwoordiger) & Nadine De Schutter (provinciaal secretaris Bond Moyson Oost-Vlaanderen)
9:15 u.: getuigenissen - Beweging van Mensen met een Laag Inkomen - Vakbondsvertegenwoordiger ABVV
9:45 u.: ‘regelgeving ziekenhuisfacturen’ - Johan Kips (K.U.-Leuven, centrum voor ziekenhuiswetenschappen)
10:00 u.: ‘betaalbare en transparante ziekenhuisfacturen: geen evidentie voor de patiënten’ - Tom Balthazar (Voorzitter federale commissie ‘Rechten van de Patiënt’ en docent medisch recht UGent)
10:15 u.: toelichting studie Test-Aankoop over het opnameformulier - Ivo Mechels (woordvoerder Test-Aankoop)
10:30 u.: ‘Wolfsijzers en schietgeweren in het opnameformulier en de ziekenhuisfactuur’ - Luc Reygaert (Jurimut Oost-Vlaanderen)
11:00 u.: start werkgroepen
12:00 u.: verslaggeving werkgroepen
12:30 u.: afsluiting en politieke conclusies door Magda De Meyer

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief