spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow volksgezondheid arrow Stop patiŽntenbedrog
Stop patiŽntenbedrog PDF Afdrukken
vrijdag, 27 januari 2006

Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) pleit voor sancties op oneerlijke ziekenhuispraktijken en een resoluut verbod op ereloonsupplementen op basis van de kamerkeuze. PatiŽnten moeten op voorhand veel beter geÔnformeerd worden over het exacte kostenplaatje van hun ziekenhuisopname en hun kamerkeuze. Heel wat ziekenhuizen zien de patiŽnt als een melkkoe. Zeker als bij opname blijkt dat betrokkene een hospitalisatieverzekering heeft, worden alle remmen losgegooid.

De supplementen voor erelonen en ook voor materialen in ziekenhuizen swingen de pan uit en specialisten durven tot het drievoudige van de officiŽle tarieven vragen. Omdat die kosten buiten de wettelijke ziekteverzekering vallen geldt de Ďmaximumfactuurí niet. Mensen met een private ziektepolis zijn wat beter af omdat hun verzekering een deel van die kosten betaalt. In dit opzicht ondermijnen de supplementen de wettelijke ziekteverzekering. Er zijn nochtans wettelijke bepalingen die het vooraf informeren van de patiŽnt verplicht maken. Maar de wet bevat geen sancties en blijft dus vaak dode letter. Daarbij is het ook vooraf in te vullen opnameformulier meestal te moeilijk opgesteld, en het verplichte onderdeel waarin de patiŽnt uitdrukkelijk kan vragen tegen terugbetalingstarief verzorgd te worden wordt geregeld overgeslagen of zelfs weggelaten. In de plaats krijgt de patiŽnt al wel eens een formulier voorgelegd waarbij hij nietsvermoedend allerlei supplementen aanvaardt, terwijl er achteraf soms ook nog geknoeid wordt met de Ďdiverse kostení-rubriek.
ďDit moet stoppen,Ē zegt Magda De Meyer(sp.a), ďde manier van factureren in de ziekenhuizen moet dringend gecontroleerd en desnoods bestraft worden. Sancties kunnen ingeschreven worden in de wet op de patiŽntenrechten samen met een verbod op ereloonsupplementen waar geen enkele extra zorgverlening tegenover staat. De tarieven moeten weer de norm worden en afwijkingen de uitzondering. Alleen extra kamersupplementen voor eenpersoonskamers mogen Šls de patiŽnt er zelf voor kiest.Ē De Meyer wil het mogelijk verlies aan inkomsten voor de ziekenhuizen opvangen door de financiering aan te passen. Zo zouden ziekenhuizen die geen of lage supplementen aanrekenen extra geld krijgen. Ziekenhuizen moeten wel, als de patiŽnt dat vraagt, vooraf een overzichtelijke kostenraming opstellen en aan de patiŽnt voorleggen zodat die niet voor verrassingen komt te staan. Dit wordt trouwens al toegepast in een aantal ziekenhuizen, bvb. in Hasselt.
sp.a organiseert op 10 februari in Sint-Niklaas een colloquium met als titel ĎZiekenhuisfactuur: Klaarheid Gevraagdí. Info en inschrijvingskaart op Ziekenhuisfactuur: klaarheid gevraagd' - 10/2 - Siniskoop Sint-Niklaas

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief