spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow sociale zaken arrow Wet Dedecker is doodvonnis voor zelfstandigen
Wet Dedecker is doodvonnis voor zelfstandigen PDF Afdrukken
vrijdag, 21 oktober 2005

Bron: "Kosten op het sterfhuis!” Zo omschrijft Kamerlid Magda De Meyer (sp.a) de zogenaamde 'wet Dedecker' ‘betreffende de uitkering van een inkomenscompensatievergoeding aan zelfstandigen die het slachtoffer zijn van hinder ten gevolge van werken op het openbaar domein’, de zogenaamde wet Dedecker. “Die wet voorziet steun op het moment dat de zelfstandige zijn zaak moet sluiten en dus nagenoeg failliet is. Wij hebben daarom een voorstel ingediend dat de zelfstandigen helpt tijdens de werken, zodat ze hun zaak kunnen openhouden.”

Het wetsvoorstel voorziet in een uitkering van 44,2 euro bruto per dag voor een zelfstandige die zijn zaak sluit ten gevolge van openbare werken. De Meyer: “Wij zijn voorstander van steun aan zelfstandigen die hinder ondervinden van openbare werken, maar deze wet is zo fout dat er geen enkele zaak echt mee geholpen wordt.”
De 'wet Dedecker' bepaalt dat de zelfstandige zijn zaak gedurende minstens veertien dagen moet sluiten, en moet afzien van elke andere inkomst om de steun te krijgen. De Meyer: “Door de wet worden zelfstandigen dus gestimuleerd om hun zaak te sluiten, terwijl we van een ondernemer verwachten dan dat hij al het mogelijke doet om aan het werk te blijven. Want eens gesloten gaan de klanten ergens anders, en het is zeer moeilijk om verloren klanten terug te winnen.”
De Meyer daagt iedereen uit een zelfstandige te vinden die zijn zaak wil sluiten voor 44,2 euro per dag. “De enigen die dat willen doen zijn zelfstandigen die werkelijk niks meer verdienen en op de rand van het faillissement staan. De wet Dedecker geeft dus steun om de begrafenis te betalen, wij willen zelfstandigen steunen om te overleven.”
sp.a diende een eigen wetsvoorstel in dat voorziet in een echte oplossing. De Meyer: “sp.a stelt in de eerste plaats voor om de hele compensatieregeling op gemeentelijk niveau te organiseren, in plaats van te werken met een loodzwaar federaal Participatiefonds.”
In het sp.a-voorstel moeten aannemers een hindervergoeding betalen voor elke dag dat zij een zelfstandige hinder bezorgen. Die vergoeding kan verminderen afhankelijk van de minderhinder maatregelen die de aannemer neemt. Die wordt dus gestimuleerd om de werken efficiënt, snel en met zo weinig mogelijk hinder uit te voeren. Immers, hoe sneller de werken klaar, of hoe beter de hinderbeperkende maatregelen, hoe lager de bijkomende kost.
De Meyer: “Deze hindervergoedingen worden verdeeld onder de getroffen handelaars, afhankelijk van het aantal werknemers en het aantal dagen dat de hinder duurt. Het sp.a-voorstel voorziet een vergoeding voor veel meer zelfstandigen, met een beperkte factuur voor de gemeenten, zonder sluitingsplicht, zonder loodzware administratieve bovenbouw, en dat alles binnen een strikt budgettair kader. Wij willen dat zelfstandigen kunnen overleven tijdens de werken. Wij willen de zaken openhouden, niet sluiten

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief