spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow dierenwelzijn arrow Tijdelijke uitbreiding voor kippenhokken
Tijdelijke uitbreiding voor kippenhokken PDF Afdrukken
dinsdag, 8 november 2005

Bron: internet“De ophokplicht voor kippen is nodig om het risico op verspreiding van vogelgriep tegen te gaan”, vindt Magda De Meyer. “Maar we mogen onze ogen niet sluiten voor het dierenleed.” Ze roept burgemeesters op om soepel te zijn tegenover mensen die tijdelijke kippenhokken oprichten.

“Burgemeesters moeten tot op het einde van de ophokplicht menselijk zijn bij het toelaten van tijdelijke bouwovertredingen”, stelt kamerlid Magda De Meyer. Heel wat mensen zorgen voor tijdelijke hokken om hun dieren een ‘waardig’ onderkomen te bieden. Ik roep de burgemeesters en schepenen op de mensen de kans te geven om hun hokken tijdelijk uit te breiden om voldoende ruimte te voorzien voor hun dieren. Deze hokken moeten ze natuurlijk afbreken wanneer de ophokplicht afloopt.”
De Meyer pleit voor de nodige soepelheid tegenover tijdelijke, illegale kippenhokken. Nu stuiten mensen teveel op allerlei belemmeringen, zoals stedenbouwkundige voorschriften en milieuregels. “In één gemeente kregen mensen van de milieudienst zelfs de raad hun kippen dan maar te slachten. Net terwijl de meeste van deze mensen hun kippen echt als huisdieren beschouwen.”
Er zijn zelfs gemeenten die nog niet zo lang geleden hun inwoners kippen cadeau gedaan hebben om op die manier op een milieuvriendelijke manier de afvalberg te verkleinen. “Tegen al deze mensen zeggen dat ze dan maar hun dieren moeten slachten omdat ze geen groter hok mogen bouwen, is ondraaglijk”, zegt het kamerlid. “Zowel de menselijkheid als het dierenwelzijn komen dan niet in aanmerking. Deze gemeenten zouden beter zelf een inspanning leveren om deze kippen diervriendelijk op te vangen.”

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief