spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow sociale zaken arrow Dienst voor Alimentatie-Vorderingen (DAVO) loopt mank
Dienst voor Alimentatie-Vorderingen (DAVO) loopt mank PDF Afdrukken
woensdag, 9 november 2005

Bron: De Dienst voor Alimentatie Vorderingen (DAVO) is meer dan 1 jaar actief. “Tijd voor een evaluatie”, vond Kamerlid Magda De Meyer (sp.a). En die evaluatie is niet echt positief. “Zo'n 20 procent van het personeel nam ontslag, het aantal dossiers ligt bedroevend laag en de uitbetaling van de voorschotten loopt mank.” Minister Reynders beloofde beterschap.

Vroeger werden achterstallige alimentatiegelden uitbetaald door de OCMW’s. Om die te ontlasten werd het DAVO opgericht, dat ook instaat voor het recupereren van de uitbetaalde achterstallen bij de wanbetalers. Na 1 jaar werking evalueert Magda De Meyer de werking van DAVO. “Een eerste opmerkelijke vaststelling is dat op een jaar tijd 18 personeelsleden van DAVO – zo'n 20 procent van het totaal – ontslag heeft genomen. Dat wijst volgens mij toch op een echte malaise binnen deze dienst.”
Deze malaise blijkt ook uit andere cijfers. “Momenteel zijn er zo’n 7000 dossiers van alimentatiegeld aanhangig bij DAVO. Terwijl er in heel België zo’n 120.000 alleenstaande ouders zijn die het maandelijks onderhoudsgeld waar ze voor hun kinderen recht op hebben niet ontvangen. Een succes kan je dat niet noemen.”
Ook bij het uitbetalen van de voorschotten op de achterstallige alimentatiegelden loopt het grondig mis. De Meyer: “Zo ontvingen in oktober zo’n 2400 onderhoudsgerechtigde kinderen geen voorschot. Vooral de meest behoeftige gezinnen worden hierdoor getroffen.”
Financiën-minister Reynders liet alvast weten dat van die 2400 achterstallige dossiers er in november al 2250 in orde worden gebracht. De Meyer: “Bizar vind ik dat. Wat er dan met de 150 overige gebeurt, is totaal onduidelijk. Die ontvangen zeker geen voorschot, en zullen dus noodgedwongen opnieuw bij het OCMW moeten aankloppen.”
Precies om dat laatste te vermijden werd DAVO opgericht.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief