spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow tewerkstelling arrow Magda De Meyer eist sociaal begeleidingsplan voor Belgonucleaire
Magda De Meyer eist sociaal begeleidingsplan voor Belgonucleaire PDF Afdrukken
dinsdag, 22 november 2005

Bron: internetIn 2002 werd de uitstap uit de kernenergie goedgekeurd. Concreet betekent dit de sluiting van de kerncentrales in ons land zodra ze 40 jaar oud zijn. Op vraag van Kamerlid Magda De Meyer (sp.a) werd ook voorzien in een sociaal begeleidingsplan voor de betrokken werknemers, en dit in overleg met de vakbonden. De werknemers mogen immers niet de dupe worden van het uitstapscenario. Volgens De Meyer moet deze procedure nu in werking treden voor de sluiting van Belgonucleaire, en ze vraagt aan minister Verwilghen dan ook hier snel werk van te maken.

Tijdens de bespreking van de wet in 2002 eiste sp.a eveneens garanties voor de veiligheid, ook in de ontmantelingfase, en dit zowel voor werknemers als voor omwonenden. Volgens De Meyer moeten de afspraken van destijds, zowel wat betreft sociaal begeleidingsplan als met betrekking tot de veiligheid, nu worden toegepast op de situatie van Belgonucleaire waar MOX-brandfstof voor kerncentrales wordt gemaakt.
De Meyer: “Normaal is er nog een half jaar werk in de fabriek, een periode die kan gebruikt worden om voor de 261 werknemers een sociaal begeleidingsplan op poten te zetten. Ook bij de ontmanteling moeten de ex-werknemers maximaal betrokken worden. Voor die ontmanteling moet trouwens door de FANC (Federaal Agentschap nucleaire controle) nog een ontmantelingvergunning worden opgemaakt.”
Na het inwinnen van adviezen en het samenstellen van een wetenschappelijke Raad kan zo’n vergunning opgemaakt worden. Op basis daarvan moet dan nog een KB worden gemaakt. De Meyer: “Volgens de directie duurt dit 1 à 2 jaar! Pas dan zou met de ontmanteling kunnen begonnen worden. Dit moet veel sneller.”
De Meyer meent ook dat de ontmanteling door de huidige werknemers moet gebeuren. “Het gaat hier om specifiek opgeleid personeel, met name handschoenkastwerkers die alle pijnpunten van het delicate productieproces kennen. Je kan niet zomaar gelijk wie met slijpschijven en zagen in een handschoenkast laten werken, daarvoor is het werk veel te risicovol en gevaarlijk.”
Volgens De Meyer moet Belgonucleaire een testcase worden voor een optimale begeleiding van de werknemers in het kader van de kernuitstap. De sluiting van de centrales van Doel en Tihange wordt voorzien tussen 2015 en 2025. Ze vraagt dan ook aan bevoegd minister Verwilghen om alles op alles te zetten om deze testcase tot een goed einde te brengen.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief