spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Magda De Meyer eist strengere aanpak van agressieve reclame voor woonkrediet
Magda De Meyer eist strengere aanpak van agressieve reclame voor woonkrediet PDF Afdrukken
woensdag, 23 november 2005

Bron: bbVolksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) eist een strengere reglementering van reclame voor hypothecair krediet. Hiermee viseert zij vooral reclame die mensen met financiële moeilijkheden ertoe wil aanzetten om nieuwe kredieten aan te gaan. Kredietgevers omzeilen hierdoor immers massaal de regels die reeds bestaan voor het consumentenkrediet.

In reclamebladen vinden we nog steeds vermeldingen zoals “Geldproblemen? – Wacht niet tot het te laat is – ook indien geweigerd bij uw bank”, “Heeft u teveel kredieten/kredietkaarten” of “U hebt: loonbeslag – meerdere kredieten in omloop – achterstallige betalingen – diverse schulden – vermelding ‘zwarte lijst’ – te zware afbetalingen”. De studie van OIVO die vandaag werd voorgesteld, bevestigt dit trouwens. Meer dan één op vijf van de onderzochte reclames spoort mensen met betalingsproblemen aan hun toevlucht te zoeken tot kredieten. Het is duidelijk dat met dit soort reclameslogans mensen worden gelokt die ten einde raad zijn, vaak zelfs reeds door verschillende schuldeisers worden belaagd. Toch willen sommige kredietgevers en –makelaars hen nog nieuwe kredieten aansmeren.
Nochtans gelden sinds 1 januari 2004 strengere voorschriften voor consumentenkredieten. De wet verbiedt onder meer kredietreclame die consumenten met schuldoverlast ertoe aanzet krediet aan te gaan. Deze bepaling geldt voor reclame met betrekking tot bijvoorbeeld de aankoop van producten en diensten op afbetaling, leningen voor persoonlijke uitgaven, kredietopeningen (al dan niet met kredietkaart). De wettelijke reglementering geldt echter niet voor hypothecair krediet.
Magda De Meyer: “Het hypothecaire krediet valt buiten het strenger wettelijk kader van de wet op het consumentenkrediet. Sommige kredietmaatschappijen en kredietmakelaars maken daar handig gebruik van om zeer agressieve reclameboodschappen de wereld in te sturen, die formeel enkel op hypothecaire kredieten van toepassing zijn. Dit is een omzeiling van de wet, omdat zij in werkelijkheid ook consumentenkredieten aanbieden. Bovendien is er geen enkele reden om het lokken van mensen met schulden te verbieden voor de ene kredietvorm en niet voor de andere.”
Magda De Meyer zal deze kwestie aankaarten bij Minister van Economie Verwilghen. Zij heeft ook een wetsvoorstel klaar liggen om de wet op het hypothecaire krediet op dit punt te wijzigen.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief