spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow mantelzorg arrow PatiŽnt moet kunnen rekenen op onafhankelijke ombudsdienst
PatiŽnt moet kunnen rekenen op onafhankelijke ombudsdienst PDF Afdrukken
vrijdag, 25 november 2005

Bron: internetMagda De Meyer stelt voor om de ombudsdiensten in ziekenhuizen onafhankelijk te maken van de instelling. "Nu stellen de ziekenhuizen zelf de ombudsman of Ė vrouw aan. Terwijl die mensen wel klachten over het ziekenhuis moeten behandelen. In het voordeel van de patiŽnt moet deze situatie veranderen", zegt De Meyer samen met haar sp.a-collega Hilde Claes.

De Meyer komt hiermee tegemoet aan de opmerkingen van patiŽntenorganisaties, deskundigen en de Federale Commissie voor de rechten van de patiŽnt. Met dit voorstel kunnen ziekenhuizen de ombudsmannen niet langer zelf aanstellen. De ombudsmannen en Ėvrouwen mogen op hun beurt hun opdracht niet meer cumuleren met een andere functie in het ziekenhuis. "Nu vervult ongeveer 70 procent van de ombudsmannen naast hun Ďombudsopdrachtí nog een andere functie in het ziekenhuis. Dat komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Wat moet een patiŽnt denken wanneer hij vaststelt dat zijn klacht wordt behandelt door iemand die door het ziekenhuis zelf is aangesteld en die moet oordelen over een probleem waarin een collega of zijn eigen ziekenhuis betrokken is?"
sp.a wil dat een onafhankelijke dienst, los van de ziekenhuisbeheerder, de ombudsmannen voortaan aanwijst. "Dergelijke diensten worden best provinciaal georganiseerd. Zij staan dichter bij de mensen dan een nationaal georganiseerde instantie. Deze diensten moeten bovendien ook makkelijk toegankelijk zijn voor klachten over zorgverstrekkers die buiten het ziekenhuis werken, zoals huisartsen, tandartsen, gynaecologen, ..."
De Meyer en Claes willen de ombudsdiensten en de patiŽntenrechten ook bekender maken bij het grote publiek. "Via een sensibiliseringscampagne door de overheid, maar ook door de vermelding van de ombudsdienst in het opnameformulier dat nu reeds vooraf aan de patiŽnt wordt voorgelegd."
Het voorstel kwam tot stand na uitvoerige raadpleging van patiŽntenorganisaties en deskundigen. De bevindingen van De Meyer en Claes vinden ondertussen ook steun in het rapport dat onlangs door de Federale Commissie voor de rechten van de patiŽnt werd voorgesteld.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief