spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow volksgezondheid arrow Sluitende wetgeving nodig rond privé-klinieken à la Hoeyberghs
Sluitende wetgeving nodig rond privé-klinieken à la Hoeyberghs PDF Afdrukken
donderdag, 24 mei 2007

De veroordeling van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs wegens schuldig verzuim bij de nazorg van een borstvergrotingsoperatie wijst volgens volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) op de noodzaak aan een betere reglementering voor privé-klinieken die plastische chirurgie toepassen. Ze vraagt ook uitdrukkelijk dat de wet die momenteel reclame voor borstimplantaten verbiedt nageleefd zou worden.

Image

Magda De Meyer lag al eerder in de clinch met de Wellnesskliniek van Hoeyberghs die volgens haar massa’s meisjes en vrouwen een onrealistisch schoonheidsideaal opsolfert. “Alsof je zonder een C-cup geen échte vrouw kunt zijn,” vraagt ze zich af. De Meyer slaagde er vorig jaar in een verbod op reclame voor borstimplantaten door te drukken. Een reclameverbod dat volgens haar nog te veel dode letter blijft.

 

De vele make-overprogramma’s op tv zorgden voor een opstoot in de sector van de plastische chirurgie en een banalisering van toch wel ernstige ingrepen als borstvergrotingen, liposucties, e.d. Mogelijke risico’s en complicaties worden vaak niet vermeld met alle gevolgen van dien. Volgens de VZW Erreurs Médicales heeft 1 op 3 klachten sinds 2005 te maken met cosmetisch-chirurgische ingrepen.

 

Plastische chirurgie is dus niet zonder risico en dient te worden uitgevoerd door ervaren specialisten. En hier knelt het schoentje. In België moeten alleen ziekenhuizen aan bepaalde normen voldoen, de zogenaamde privé-kabinetten moeten alleen deontologische regels respecteren. Snel geldgewin primeert hier dan ook vaak op degelijke voorlichting en nazorg.

 

Voor en na... zonder ernstige nazorg

“Daarom moet er dringend regelgeving komen rond de zogenaamde privé-klinieken,” zegt de Meyer.  “Allen dan kunnen atiënten in optimale  omstandigheden worden behandeld. Met degelijke informatie vooraf ook over mogelijke complicaties, bedenktijd, gedetailleerde kostenraming én nazorg. Een minimum aantal controleconsulten na een zware ingreep is daarbij absoluut nodig. Dat laatste gebeurt bij de meeste privé-klinieken vaak niet. Zo’n controleconsult brengt uiteraard heel wat minder op dan operatieve ingrepen aan de lopende band.”

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief