spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow dierenwelzijn arrow Stop de agressieve honden en werk een échte hondenpolitiek uit
Stop de agressieve honden en werk een échte hondenpolitiek uit PDF Afdrukken
dinsdag, 15 mei 2007

Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) pleit naar aanleiding van alweer een ernstig bijtincident met een hond voor een échte hondenpolitiek. Het verbieden van bepaalde hondenrassen alleen is voor haar een ontoereikende maatregel. “Het zijn ook vaak de mensen die schuld hebben aan de agressiviteit van de dieren”. Klik op de titel en lees meer over Magda's hondenplan.

Image

Telkens er weer een bijtincident met honden de kranten haalt, gaan er stemmen op om de ‘gevaarlijk rassen’ te verbieden. Dat is een staaltje van symptoombestrijding dat kan tellen. Bijten voorkomen veronderstelt zoveel meer dan dat: een goed gecontroleerde hondenfok en -verkoop én een opvoeding van mens en hond.

Toen in 1999 de toenmalige regering een lijst opstelde van 13 zogenaamd gevaarlijke rassen, werd die prompt vernietigd door de Raad van State.

Als we de lijst bekijken van de ernstige bijtincidenten met honden sinds januari 2007, zijn er ook incidenten met honden die niet op die fameuze lijst voorkomen.

De bijtende honden blijken evengoed de kleine jack russels of de schattige border collie te zijn.

Dit alles maakt pijnlijk duidelijk dat iedere hond tot een potentieel wapen kan omgetoverd worden. Waar loopt het dan mis?

Eerst en vooral bij het fokken: nog te veel worden honden via broodfok geleverd. Broodfokkers opereren zowel in binnen- als buitenland. Er wordt bezuinigd op huisvesting, goede voeding en medische zorg. Persoonlijke aandacht en menselijk contact ontbreken. Van socialisatie is geen sprake Dergelijke ‘tijdbommen’ worden dan hoofdzakelijk verkocht via het winkelcircuit.

Gelukkig hebben we nu kunnen bekomen dat deze verkoop via winkels aan banden wordt gelegd, zodat alvast ook impulsaankopen worden vermeden en puppies geen maanden in glazen bakken moeten doorbrengen, zodat ze totaal onhandelbaar worden wegens gebrek aan socialisatie.

Het werk is echter nog niet af: nu moeten ook de fokkerijen veel strenger gecontroleerd worden. De broodfokkers moeten eruit en de (voornamelijk Oost-Europese) import van ‘kapotgekweekte’ honden moet stoppen.

Enkel hondenverkoop via goedgecontroleerde fokkers met goede omkadering die een beperkt aantal rassen en een beperkt aantal moederdieren aanbieden kan soelaas bieden. Een fokker met een hart voor zijn dieren verkoopt trouwens ook niet aan de eerste de beste. Macho’s die zich een hond willen aanschaffen alleen om er stoer uit te zien en schrik in te boezemen, krijgen bij zo’n fokker geen kans.

Bovendien moeten ook de hondenscholen doorgelicht worden en moeten er erkenningen komen. Nu mag gelijk wie gelijk waar een hondenschool beginnen. Wat absoluut op grote schaal moet gebeuren is het opvoeden van mensen om om te gaan met huisdieren. Zoiets moet op school al aangeleerd worden. Een ‘week van het huisdier’, zoals in Nederland bestaat, zou kunnen helpen.

Meldingen van agressieve honden moeten door de politie ernstig genomen worden. Nu wordt een klacht meestal geklasseerd tot er zich een incident voordoet. Er moet een uniform draaiboek komen én expertenbijstand voor politiediensten om te reageren op agressieve honden door mensen. Ook buurtwerkers en straathoekwerkers moeten gevaarlijk hondengedrag melden aan de politie.

 

Tenslotte kan ook de MAG-test (‘maatschappelijk aanvaardbaar gedrag’) op honden hier in België toegepast worden. Zo’n MAG-test kan als onderdeel van een risicoanalyse gebruikt worden en verder onderzoek is nodig of dit ook als fokselectie kan gebeuren. In Nederland bestaat dit al. Een dergelijk test, uitgevoerd door professionals kan ervoor zorgen dat, als alle preventie heeft gefaald (gecontroleerde fok én verkoop), potentieel gevaarlijke honden niet langer door de mazen van het net glippen.

In een volgende regering moet een platform ‘verantwoord hondenbezit’ opgericht worden, waar dierenwelzijnsorganisaties, rasvereningingen, fokkers, therapeuten en experts elkaar vinden om een dergelijk hondenplan –zoals hierboven geschetst- concreet uit te werken.

 

Signaleer gerust uw bemerkingen bij deze tekst op 03/771.25.11 of magda.demeyer.skynet.be

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief