spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow Waasland-Magda arrow Gelijk loon voor gelijk werk - nu ook voor vrouwen
Gelijk loon voor gelijk werk - nu ook voor vrouwen PDF Afdrukken
vrijdag, 30 maart 2007

Zij-Kant en ABVV gingen op Equal Pay Day langs bij de firma Fuji in Sint-Niklaas om de vrouwvriendelijkheid van dit bedrijf onder de loep te nemen. Bij Dymo in Sint-Niklaas werd een kleine enquête gehouden. Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) en senator Christel Geerts (sp.a) zagen wat ze al vreesden: “Vrouwen worden in beide bedrijven logistiek in de watten gelegd, maar inzake lonen schort er nog wat. Ook het befaamde ‘glazen plafond’ houdt de meeste vrouwen stevig op hun hiërarchische plaats… ‘onderin’ het bedrijf!”. Vrouwen en mannen -werknemers en werkgevers- moeten de handen uit de mouwen steken om dit treurig historisch onrecht weg te werken.

Image

volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) met o.a. BBTK-secretaris Bart Leybaert (ABVV) in het Sint-Niklase bedrijf Fuji

Op vrijdagmorgen 30 maart gingen volksvertegenwoordiger Magda De Meyer en senator Christel Geerts vroeg op stap met ABVV-militanten als Bart Leybaert (BBTK). Ze hadden folders én gelukskoekjes bij voor alle werknemers. Het uitgelezen moment om een babbel te slaan over de arbeidsvoorwaarden en voorzieningen voor vrouwen op de Wase werkvloer.

Fuji (Europark-Noord) is een goed voorbeeld waar –dankzij de vakbonden- een grote inhaalbeweging werd gemaakt op het vlak van de gelijkschakeling van de lonen van vrouwen en mannen. Een blijvend probleem is nog wel het ‘glazen plafond’, waardoor vrouwen niet kunnen doorstoten naar topfuncties. Dit wordt bevestigd door een enquête in de firma Dymo enkele kilometers verder in Sint-Niklaas (Industriepark Noord). De werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden voor vrouwen zijn daar zeker in orde (toiletten, makkelijk loopbaanonderbreking…), maar inzake lonen en doorgroeimogelijkheden blijven vrouwen opvallend achter op de kansen van hun mannelijke collega’s. Werk aan de winkel. Zij-Kant en ABVV zullen in de toekomst blijvend werken aan gelijk loon voor gelijk werk, over de geslachten heen.

Op vrijdagavond 30/3 kwam Equal Pay Day in Sint-Niklaas ook op regio-televisie (TV-Oost); klik om het te bekijken op

http://video.kanaal3.be/archief/20070330-023-2167.wmv

Klik voor het resultaat van de Dymo-enquête op

http://magdademeyer.be/images/stories/bestanden/resultaten_enquete_dymo_30_maart_2007.pdf Een beknopte interpretatie van deze cijfers lees je door te klikken op

http://magdademeyer.be/images/stories/bestanden/interpretatie enquete.pdf

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief