spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow dierenwelzijn arrow Honden en katten niet langer tentoongesteld in winkels
Honden en katten niet langer tentoongesteld in winkels PDF Afdrukken
woensdag, 28 maart 2007

Vanaf 2009 mogen honden en katten niet langer fysiek aanwezig zijn in dierenwinkels. Kamerlid Magda De Meyer (sp.a) haalt haar slag thuis voor het welzijn van de favoriete huisdieren, maar stond wel een verfijning van de regeling toe, waardoor de winkels wel nog kunnen bemiddelen bij de aankoop van de dieren.

Image

Geen hondjes meer in glazen winkelbakken.

 “Het is nooit de bedoeling geweest om de verkoop van honden en katten via winkels onmogelijk te maken,” zegt Magda De Meyer (sp.a), “maar we wilden wél vermijden dat honden en katten fysiek aanwezig zouden blijven in de winkels”. Uit onderzoek blijkt dat jonge dieren die in winkels verblijven, makkelijker gedragsproblemen ontwikkelen dan andere dieren. Daarenboven geeft de directe aanwezigheid van de dieren makkelijk aanleiding tot impulsaankopen. België sluit zich nu aan bij het verkoopsmodel van Oostenrijk, Noorwegen en Zwitserland.

Er is nu een duidelijke opdeling gemaakt tussen de rol van de fokkerijen en de rol van de dierenwinkels. De dieren groeien op bij de fokkers, die aan specifieke kwaliteitsregels moeten voldoen. Dat komt de opvoeding van de honden en katten ten goede. De winkels zijn de bemiddelaars in de verkoop van de dieren. Het staat de winkels dus vrij om honden en katten te verkopen via een catalogus, via filmpjes of via een webcam. Ze kunnen ook overeenkomsten sluiten met fokkerijen of zelf een fokkerij opstarten.

De winkels krijgen tijd tot 1 januari 2009 om zich aan de nieuwe wetgeving aan te passen. Er komen ook begeleidende maatregelen voor de sector. De Meyer is dan ook tevreden: “Een gezonde relatie tussen een mens en zijn huisdier begint bij een gezond dier en een weloverwogen aankoop. Deze wetgeving bevat beide”.

 

 

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief