spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow Magda actief arrow Egyptische schrijfster Nawal El Saadawi in de Kamer
Egyptische schrijfster Nawal El Saadawi in de Kamer PDF Afdrukken
dinsdag, 13 maart 2007

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) ontving Kamervoorzitter De Croo, op voorstel van Magda De Meyer (sp.a), de Egyptische schrijfster en voorvechtster van vrouwenrechten Nawal el-Saadawi. De Meyer ondervroeg buitenlandminister De Gucht over de vervolging van el-Saadawi door religieuze fundamentalisten en diende ter zake een resolutie in.

Image

Nawal el-Saadawi en Magda De Meyer in de Kamer - 8 maart (internationale vrouwendag)

Nawal el-Saadawi wordt in eigen land belaagd door religieuze fundamentalisten omwille van haar opvattingen over religie en politiek. In haar boeken en interviews pleit ze voor de scheiding van kerk en staat, omdat religie te vaak als machtsinstrument wordt gebruikt tegen zwakkeren en tegen vrouwen. Ze spreekt ze zich dan ook radicaal uit tegen het dragen van een sluier en tegen de vrouwenbesnijdenis.

Op voorstel van Magda De Meyer (sp.a) werd el-Saadawi ontvangen in de Kamer. Ze woonde het vragenuurtje bij, waar De Meyer aan minister van Buitenlandse Zaken De Gucht vroeg wat de Belgische houding zal zijn in de zaak-el-Saadawi in haar contacten met de Egyptische regering en binnen de Europese Ministerraad. Het Kamerlid heeft ook een resolutie klaar waar in ze de lijnen uitzet voor de Belgische houding inzake de naleving van internationale vrouwenrechten. Ze vond voor haar resolutie steun bij alle democratische partijen.

U kunt de hele tekst nalezen door te klikken op

http://magdademeyer.be/images/stories/bestanden/nawal resolutie bis.pdf

 

 

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief