spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow Magda actief arrow fototentoonstelling Congolese tienermoeders
fototentoonstelling Congolese tienermoeders PDF Afdrukken
dinsdag, 13 maart 2007

Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) organiseert als co-voorzitter van de Parlementaire Groep voor Bevolking en Ontwikkeling en in samenwerking met 'sensoa' een fototentoonstelling over "Tienerzwangerschappen in België en de derde wereld". De expo met sprekende foto's van Lokeraar Freddy Meert loopt van woensdag 14 maart tot en met vrijdag 6 april 2007.

Image

(c) Freddy Meert

De fototentoonstelling “Tussen meisje en moeder “ is een initiatief van de Parlementaire Groep voor Bevolking en Ontwikkeling en maakt het complexe thema van seksuele en reproductieve gezondheid letterlijk “aanschouwelijk”. Zowel Herman De Croo, voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, als de kamerleden Magda De Meyer en Karine Lalieux van de voornoemde Parlementaire Groep en Vicky Claeys van de International Planned Parenthood Federation zullen de tentoonstelling inleiden, maar het meest spreken nog de indringende foto’s van Freddy Meert.

In opdracht van de Parlementaire Groep voor Bevolking en Ontwikkeling trokken fotograaf Freddy Meert en onderzoekster Kristien Michielsen begin dit jaar naar de Democratische Republiek Congo.  Zij kwamen terug met beelden en verhalen die alle verbeelding tarten.  In de Democratische Republiek Congo vindt één op vijf bevallingen plaats bij meisjes tussen 15 en 19 jaar. Vaak sterven ze in het kraambed. Of de complicaties van een illegale abortus worden hen fataal. Tienermoeders worden verstoten, gaan niet meer naar school en raken in een vicieuze cirkel van armoede. Op één van de tekstpanelen bij de foto’s luidt het: ”Het seksuele leven van jongeren in DR Congo verloopt niet zonder gevaar: gebrek aan onderwijs en informatie, taboes en mythes, ongelijkheden tussen mannen en vrouwen, seksueel geweld en extreme armoede. Gebrek aan anticonceptie en condooms verhoogt hun risico op ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare infecties, inclusief hiv.”

“Tussen meisje en moeder” toont sterke vrouwen, moedige meisjes die ondanks hun schrijnende verhalen en moeilijke levensomstandigheden proberen te overleven en hun kind een betere toekomst te geven. Tegelijkertijd is er geen sterkere oproep mogelijk dan deze portrettenreeks: de blik in hun ogen dwingt tot solidariteit en actie. De Parlementaire Groep voor Bevolking en Ontwikkeling is een informele en partij-overstijgende werkgroep binnen het Federale Parlement. Zij ijveren al jaren voor meer aandacht voor seksuele en reproductieve gezondheid  en rechten in landen in het zuiden. Met deze fototentoonstelling onderstrepen zij het belang van die doelstelling.

Magda De Meyer maakte een resolutie waarin aan de regering wordt opgeroepen meer aandacht te besteden aan de problematiek van de tienerzwangerschappen, hier en in de Derde Wereld. U kunt de tekst nalezen door te klikken op

http://magdademeyer.be/images/stories/bestanden/tienerzwangerschappen - resolutie maart 2007.pdf

De uitnodiging voor de expo vindt u hier

http://magdademeyer.be/images/stories/bestanden/tienermoeder.pdf 

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief