spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Scherpere controle op de praktijken van gerechtsdeurwaarders
Scherpere controle op de praktijken van gerechtsdeurwaarders PDF Afdrukken
vrijdag, 22 december 2006

Sommige gerechtsdeurwaarders schrikken er niet voor terug om zich te verrijken op de kap van de schuldenaars. Dat blijkt uit getuigenissen die vandaag in de Kamer werden afgelegd. Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) heeft een voorstel klaar om gerechtsdeurwaarders beter te controleren.

Image

Het ten onrechte aanrekenen van kosten, het vermelden van onduidelijke onkostenposten en de onwettelijke dreiging met inbeslaglegging. Uit de praktijkgevallen die het Verbruikersateljee verzamelde, blijkt dat sommige deurwaarders bedenkelijke technieken gebruiken om de schuldenaars aan te zetten tot betaling van hun schulden. Magda De Meyer (sp.a): “Een aantal gerechtsdeurwaarders maakt misbruik van zijn machtsoverwicht tegenover de schuldenaars. Deze ongelijkheid moeten we rechttrekken”.

De wetgever maakt een onderscheid tussen de rol van de gerechtsdeurwaarder bij beslaglegging en zijn rol bij de invordering van schulden. Voor beslaglegging moet er volgens De Meyer een meldpunt komen voor klachten en informatie. “Dat meldpunt kan worden opgericht bij de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders, op voorwaarde dat deze objectief samengesteld wordt”, zegt De Meyer. Ze verwijst ook naar haar andere voorstellen om de inbeslaglegging rechtvaardiger te laten verlopen (zie bijgevoegde nota).

Ten tweede mogen gerechtsdeurwaarders, net als incassobureaus, schulden invorderen buiten de rechter om. “Maar de incassobureaus worden gecontroleerd door de economische inspectie, en de gerechtsdeurwaarders niet. Dat zet de deur open voor misbruiken. Ze moeten dus ook worden onderworpen aan de inspectie”. Voor De Meyer moeten de gerechtsdeurwaarders in hun opdracht als invorderaar aan dezelfde regels voldoen als de incassobureaus. Zo moet er op voorhand verplicht een ingebrekestelling naar de schuldenaar worden verstuurd, waarin de kosten duidelijk omschreven en verantwoord worden.

 

Meer info: Magda De Meyer (03/771.25.11)

De hele persnota vindt u hier: http://magdademeyer.be/images/stories/bestanden/deurwaarderspersnota122006a.pdf

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief