spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow Waasland-Magda arrow Onderhoudsplicht beperkt voor langstlevende kind
Onderhoudsplicht beperkt voor langstlevende kind PDF Afdrukken
woensdag, 20 december 2006

SINT-NIKLAAS - De onderhoudsplicht in rusthuizen is een oud zeer, ook in het Waasland. Enerzijds zijn de OCMW’s zelf niet onverdeeld gelukkig met  de regeling, terwijl heel wat van hen de reglementering op het’ kindsdeel’ fout toepassen. Op vraag van volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) past de bevoegde minister, Christian Dupont, daar nu een mouw aan. Zo wordt een einde gemaakt aan de bestraffing van het langstlevende kind. Dat is alvast goed nieuws voor de –vaak zelf al gepensioneerde- kinderen van rusthuisbewoners in die Wase gemeenten waar de onderhoudsplicht nog niet de facto werd afgeschaft. In onze regio vragen de OCMW’s van  Sint-Niklaas, Kruibeke en Lokeren helemaal geen ‘opleg’ aan de kinderen wanneer hun ouders niet toekomen met hun pensioen om de rustoordfactuur te betalen. Magda De Meyer roept de nieuwe OCMW-besturen van de andere Wase gemeenten op om deze goede voorbeelden te volgen en om deze onrechtvaardigheid in de bestuursakkoorden uit de wereld te helpen.

Image

Magda De Meyer ijvert al lang voor de afschaffing van de onderhoudsplicht in rusthuizen. Een nationale regeling kwam er tot nu toe niet, maar de wet gaf  OCMW’s wel de mogelijkheid om de onderhoudsplicht op gemeentelijk niveau af te schaffen. In ons land maken daar nu al 18 OCMW’s gebruik van, vooral in Vlaanderen. In het Waasland zijn dat Sint-Niklaas, Kruibeke en Lokeren.  De andere Wase OCMW’s –dat zijn Beveren, Temse, Stekene en Sint-Gillis- passen sinds twee jaar een ‘eenheidsbarema’ toe, ingevoerd door minister van Maatschappelijke Integratie Dupont.

 

In een recente studie hebben de universiteiten van Luik en Antwerpen het eenheidsbarema geëvalueerd. Daaruit blijkt dat slechts 42 % van de Vlaamse OCMW’s het nieuwe systeem rechtvaardiger vindt.  In antwoord op een parlementaire vraag van De Meyer zei minister Dupont nu dat de studie aantoont dat ook de meeste onderhoudsplichtigen in Vlaanderen zitten: 790 dossiers op 1.158 voor het hele land. Gemiddeld wordt er 1.313 euro onderhoudsgeld per jaar gevorderd. Dupont zal zijn administratie nu laten nakijken hoe samenwonenden en gehuwden in de toekomst gelijk behandeld kunnen worden.

 

Maar nog belangrijker is dat er omzendbrief komt naar de OCMW’s rond de interpretatie van het ‘kindsdeel’. Bij het overlijden van één van de onderhoudsplichtige kinderen herverdelen vele OCMW’s het ontbrekende deel over de overlevende kinderen. “Dat is natuurlijk te gek,” besluit Magda De Meyer, “het kind dat het langst blijft leven moet dan uiteindelijk alles wat de gestorven broers of zussen moesten betalen overnemen. Ik ben blij dat de minister hieraan paal en perk stelt. Vanaf nu blijft het langstlevende kind dus gewoon zijn of haar oorspronkelijke deel betalen. Het is alvast een goede stap in de richting van de volledige afschaffing van die archaďsche onderhoudsplicht. De omzendbrief die Dupont hierover gaat sturen naar de OCMW’s brengt bij velen beslist goed nieuws onder de kerstboom”. Als alle nieuwe OCMW-bestuurders van het Waasland vanaf 2007 de onderhoudsplicht gewoon naar de geschiedenisboekjes zouden verwijzen, zou het nog mooier zijn”, aldus nog De Meyer.

 

Vraag en antwoord in de Kamer-commissie Volksgezondheid kan u nalezen op http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/51/ic1143.pdf (pp. 3-5 van de pdf).

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief