spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow volksgezondheid arrow Microbiciden helpen in strijd tegen aids
Microbiciden helpen in strijd tegen aids PDF Afdrukken
woensdag, 29 november 2006

Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) vraagt al lang om in de strijd tegen hiv/aids het onderzoek naar microbiciden financieel te steunen. Minister van Ontwikkelingsamenwerking Armand De Decker gaat daar nu ook op in. Vrijdag -Wereld Aids Dag- kent de minister in aanwezigheid van prinses Astrid en Magda De Meyer een jaarlijkse subsidie van 1 miljoen euro toe aan het project. Die subsidie blijft zeker 3 jaar behouden. Concreet kunnen daarmee op drie jaar tijd maar liefst 2,5 miljoen nieuwe hiv-besmettingen vermeden worden.

Image

Kamerlid Magda De Meyer is voorzitster van de Parlementaire Groep voor Bevolking en Ontwikkeling. Die groep, met vertegenwoordigers uit de federale en regionale parlementen,  heeft op 16 mei een rondetafel georganiseerd over de bijdrage van microbiciden en vaccins in de strijd tegen aids. In navolging daarvan hielden de leden van de groep een pleidooi bij de minister om fondsen vrij te maken voor onderzoek en ontwikkeling van microbiciden. Een parlementaire actie die duidelijk resultaat opgeleverd heeft.

“Het recente jaarrapport van UNAIDS maakt opnieuw duidelijk dat de strijd tegen hiv en aids nog lang niet gestreden is. Momenteel leven er 39,5 miljoen mensen met het hiv-virus en jaarlijks komen daar 4,3 miljoen infecties bij,” stelt De Meyer vast. “Twee derde daarvan komt voor in Afrika onder de Sahara, waar vrouwen een erg kwetsbare groep blijken. UNAIDS vraagt dan ook meer inspanningen op vlak van preventie. Nieuwe preventieve technologieën, waaronder microbiciden, spelen daarin uiteraard een belangrijke rol.”

Microbiciden zijn producten die vrouwen zelf in de vagina kunnen inbrengen om hen te beschermen tegen hiv. Het grote voordeel is dat vrouwen hier zelf over kunnen beslissen en zo hun bescherming in eigen handen kunnen nemen. Ze hebben het akkoord van hun partner niet nodig en moeten dus niet meer onderhandelen over het gebruik ervan. Bovendien wordt er gezocht naar producten die goedkoop zijn en makkelijk in gebruik. Studies tonen aan dat  microbiciden die 60% effectief zijn, op drie jaar tijd 2,5 miljoen nieuwe besmettingen kan voorkomen.

Op de bovengenoemde rondetafel kwamen experts van diverse strekkingen en achtergronden een stand van zaken geven over nieuwe preventieve technologieën. Zij gaven ook duidelijk aan welke stappen nog kunnen en moeten gezet worden om tot concrete resultaten te komen. Met de conclusies en aanbevelingen van deze experts in het achterhoofd hebben verschillende leden van de Parlementaire Groep voor Bevolking en Ontwikkeling de problematiek aangekaart bij minister De Decker. “Het feit dat hij uiteindelijk toegezegd heeft om 3 jaar lang 1 miljoen euro toe te kennen aan het ‘International Partnership for Microbicides’ is goed nieuws,” besluit Magda De Meyer. “Het toont aan dat parlementaire initiatieven tot duidelijke resultaten kunnen leiden.”

http://www.microbicide.org/

(Engelstalig; grondige wetenschappelijke website van de ‘Alliance for Microbicide Development’)

http://www.global-campaign.org/clientfiles/NLFAQ.doc

(nederlandstalige fiche met uitleg over hoe microbiciden precies werken)

 

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief