spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Strenger optreden tegen te makkelijk krediet
Strenger optreden tegen te makkelijk krediet PDF Afdrukken
donderdag, 23 november 2006

Nu zaterdag is het de Dag Zonder Krediet, en daar doen  verschillende verbruikersorganisaties, zoals Verbruikerstateljee, aan mee. Bedoeling is de mensen te waarschuwen voor het gevaar van de zogenaamde ‘kredietopeningen’. Concreet gaat het dan om kaarten uitgegeven door warenhuizen of postorderbedrijven, zoals Neckermann, Brico, Inno, 3 Suisses, Mediamarkt…. waaraan een krediet verbonden is. Je betaalt per maand een minimumbedrag af, maar het totaalbedrag swingt de pan uit. Als consument krijg je geen duidelijk zicht meer op je totale uitgaven. sp.a-volksvertegenwoordiger Magda De Meyer –ook voorzitster van het Verbruikersateljee- wil dat dit ‘makkelijk krediet’ strenger gereglementeerd wordt.  In het licht van  Europese plannen moet ons land zich trouwens schrap zetten om de eigen fel bevochten wetgeving inzake consumentenbescherming te vrijwaren.

Image

Volgens de cijfers van de Nationale Kredietcentrale is bijna de helft van de betalingsachterstallen te wijten aan dergelijke kredietopeningen. Meer dan 2,3 miljoen Belgen hebben momenteel zo’n kredietopening lopen. “Het gaat dus al lang niet meer om een marginaal verschijnsel,” stelt Magda De Meyer vast, “meer nog: wie zo’n warenhuiskrediet heeft, heeft er meestal méér dan een, en aan zo’n kredietopening zijn torenhoge interesten verbonden. Een interest van 16 tot 19% is niet ongewoon. Daardoor kunnen de kosten enorm oplopen. De argeloze klant die verleidt wordt door het gemak van zulke betaalkaarten weet dus vaak niet waaraan hij begint.”

 

Op de Dag Zonder Krediet willen de verbruikersorganisaties daarom symbolisch aan de alarmbel trekken, zeker nu de landelijke Diensten Schuldbemiddeling overspoeld worden met dossiers van mensen die in de val van zo’n betaalkaart zijn getrapt. Op wetgevend vlak moeten dergelijke kredietopeningen veel strenger gereglementeerd worden en de consument moet veel betere voorlichting krijgen. Dat is de job van minister van Economie Verwilghen. Er komt trouwens een Europese richtlijn op ons af die heel onze zorgvuldig opgebouwde consumentenbescherming op het vlak van krediet onderuit dreigt te halen.

 

 Die Europese richtlijn zou ertoe leiden dat:

  • ons huidig verbod op reclame die aanzet tot overkreditering afgeschaft wordt. Denken we daarbij maar aan agressief wervende reclameslogans als “Dringend geld nodig?” “Onbeperkt krediet ook al staat u op de zwarte lijst?”,… die momenteel in ons land verboden zijn

  • het opleggen van een maximumrentepercentage op een krediet verboden wordt

  • een kredietverlener niet langer verplicht is de zogenaamde Kredietcentrale te raadplegen. Daardoor kan gecheckt worden of de kredietaanvrager geen andere lopende kredieten met  betalingsachterstallen heeft

 

Dit alles op losse schroeven zetten is een kwalijke ontwikkeling en dreigt vele mensen dieper in de schulden te jagen. Op 5 en 6 december heeft er een Europese Raad voor de Competitiviteit plaats.  sp.a wil dat minister Verwilghen er de bestaande Belgische  consumentenbescherming met betrekking tot kredietverstrekking verdedigt en -liever nog- promoot bij de andere lidstaten. “Inzake consumentenbescherming kunnen we niet toestaan dat de bestaande goede Belgische regeling wordt teruggeschroefd,” besluit Magda De Meyer. “De lijsten met mensen in schuldoverlast moeten dringend teruggedrongen worden. Dat kan niet door het systeem van de kredietopeningen verder te laten woekeren en door Europese regels uit te vaardigen die het kredietverstrekkers makkelijker maakt om mensen in schulden nieuwe leningen aan te smeren”.

 

Hierbij de link naar de platformtekst van de Dag Zonder Krediet: http://www.centrumschuldbemiddeling.be/platformtekst

 

Nog meer info is te vinden op de website van Verbruikersateljee vzw
home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief