spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow consumentenzaken arrow Je energiefactuur drukken: het kan!
Je energiefactuur drukken: het kan! PDF Afdrukken
dinsdag, 6 december 2005

Bron: Lucille FeremansHet recht op wonen staat in de wet. Maar menswaardig wonen is méér dan een dak en vier muren. Verwarming, verlichting… kortom energie is essentieel. Zonder kookvuur, ijskast, TV wasmachine of strijkijzer kunnen we ons ons leven niet meer voorstellen… Voor volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (sp.a) moet het recht op energie mee ingeschreven worden in de grondwet. Als u even doorklikt op dit bericht toont ze u ook nog eens middels het doorlopen van een aantal eenvoudige vragen op een onafhankelijke overheiswebsite hoe je zelf kan berekenen wie de goedkoopste energieleverancier bij jou thuis kan leveren. Dus als er nog zo eens een vlotte verkoper van Nuon, Essent, Luminus... aanbelt, leg dan het vergelijkend tabelletje dat u zelf gemaakt hebt klaar. U zal een verkoper met de mond vol tanden zien verschijnen!

De energiefactuur wordt voor veel gezinnen onbetaalbaar. Vorig jaar werden zo’n 44.000 gezinnen door hun energieleverancier aan de deur gezet. Een budgetmeter of stroombegrenzer kan tijdelijk soelaas bieden maar als je ook dat niet kunt betalen, word je onverbiddelijk afgesloten; een menselijk drama. Het is niet voor niks dat Welzijnszorg ‘energie’ als jaarthema heeft gekozen; een initiatief over de partijgrenzen heen (met S-Plus en de KBG) dat de volle steun geniet van Magda De Meyer. De Meyer vindt het mensonwaardig om mensen af te sluiten van gas en elektriciteit. Dat is niet meer van deze tijd. Daarom wil ze het recht op energie verankeren in de grondwet. Vaak zijn het de armste gezinnen die letterlijk in de kou blijven staan. Mensen weten niet wat hun rechten zijn en ze zijn er niet altijd van op de hoogte dat ze beroep kunnen doen op het sociale tarief. Bovendien moeten hier alweer wat paperassen voor ingevuld worden, wat heel wat mensen afschrikt. Daarom heeft Magda een voorstel klaar om ervoor te zorgen dat iedereen die recht heeft op het sociale tarief, dit automatisch toegekend krijgt zonder er om te vragen. Dit voorstel vindt u op de website van De Kamer: automatische toekenning sociaal energietarief
Naast deze structurele maatregelen kan je er ook zelf voor zorgen dat je alvast niet teveel betaalt voor je levensnoodzakelijke energie. Nu de energiemarkt is vrijgemaakt is er een ruime keuze aan energieleveranciers: naast Electrabel heb je Nuon, Luminus, Essent, de windmolensector... De hamvraag is welke leverancier voor jou het goedkoopst is. Dit hangt van verschillende factoren af: hoe groot je huis is, waarmee je verwarmt, hoeveel gezinsleden je hebt, hoeveel je verbruikt, enz… Als je goed uitkijkt en vergelijkt kun je heel wat euro’s besparen op je energiefactuur. Oppassen is echter de boodschap: verschillende energiemaatschappijen houden er soms agressieve verkoopstechnieken op na. Via deur aan deurverkoop of reclamepraatjes in de supermarkt proberen ze je handtekening te krijgen onder een nieuw leveringscontract dat niet altijd voordeliger is.
Surf naar de website van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Electriciteits- en Gasmarkt en vergelijk de energieleveranciers voor jouw thuissituatie. Neem hiervoor wel uw laatste afrekening van uw energieleverancier (meestal Electrabel) bij de hand. U moet ook weten hoeveel leden uw gezin telt (lijkt geen moeilijke vraag) en of u al dan niet met gas verwarmt.
Als u eerder vragen hebt over uw factuur en u kan niet terecht bij uw leverancier wegens een conflict of door slechte bereikbaarheid, u wil meer weten over de werking van de elektriciteitsmarkt, enz..., dan kan u terecht bij de Federale informatiedienst voor energie Hermes; die ging onlangs van start. Dit contactpunt is niet hetzelfde als de federale ombudsdienst voor de sector die begin 2006 van start zal gaan. De dienst is bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9u en 16u, via een gratis groen telefoonnummer: 0800-120 33, per fax, via het gratis nummer 0800-120 57 en via volgend e-mailadres: . Het postadres is Vooruitgangsstraat 50, B-1210 BRUSSEL.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief