spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow volksgezondheid arrow Magda De Meyer pleit voor formele erkenning en reglementering borstklinieken
Magda De Meyer pleit voor formele erkenning en reglementering borstklinieken PDF Afdrukken
dinsdag, 17 oktober 2006

woe.18 oktober Ė Senaat - Europese interparlementaire rondetafel over borstkanker Ė 9:00 Ė 16:00 u.

Namens de  Belgische Interparlementaire Werkgroep Borstkanker pleit sp.a-volksvertegenwoordiger Magda De Meyer al lang voor de oprichting van erkende borstklinieken in BelgiŽ.  Daar krijgen vrouwen de meest optimale zorg van een multidisciplinair team waar psychologische begeleiding en esthetische reconstructiechirurgie automatisch deel uit maken van het team en waar er minstens 150 gevallen per jaar worden behandeld.

 

Image 

In ons land wordt ongeveer ťťn vrouw op negen door borstkanker getroffen. In Vlaanderen was borstkanker in de periode 2000-2001 de meest voorkomende kanker, 10.348 gevallen werden geregistreerd. De reŽle incidentie (inclusief niet geregistreerde kankers) is nog hoger. De gekende mortaliteit kwam in dezelfde periode uit op 2.788. Tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar is borstkanker de meest voorkomende doodsoorzaak bij vrouwen. Vlaanderen heeft de hoogste borstkankerincidentie in Europa. De incidentie van borstkanker is de laatste jaren sterk gestegen, oorzaken zijn onder meer de bevolkingsveroudering maar ook de betere screening en registratie.

Nog enkel Ďkoudeí cijfers: jaarlijks overlijden nu ongeveer 1.400 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker. Dit aantal zou volgens wetenschappelijke studies met meer dan 500 kunnen dalen, wanneer alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar zich elke twee jaar laten onderzoeken via een borstkankerscreening. Momenteel worden nog teveel diagnostische mammografieŽn genomen bij symptoomloze vrouwen. De federale overheid zou stimulansen moeten inbouwen om dit oneigenlijke gebruik af te remmen.

In de periode 01/10/2003 - 30/09/2005 werd bij 237.420 vrouwen een screeningsmammografie uitgevoerd. Dit is 34% van de 689.879 vrouwen uit de doelgroep. De deelnamegraad aan dit programma evolueert in gunstige zin, maar we zijn er nog lang niet. De deelnamegraad moet verder toenemen op korte termijn. Dit kan via verwijzing door de huisarts of gynaecoloog en via persoonlijke uitnodiging door de screeningscentra.

Magda De Meyer: ďWetenschappelijk onderzoek toont onomstotelijk aan dat de overlevingskansen voor vrouwen met borstkanker in borstklinieken drastisch vergroten. In BelgiŽ zijn er nog altijd dokters die maar een paar borstoperaties per jaar uitvoeren en dus helemaal niet de nodige expertise en up to date knowhow hebben om vrouwen de meest optimale zorg te bieden. In BelgiŽ rijzen nu ook zogenaamde borstklinieken uit de grond die echter aan geen enkele reglementering onderworpen zijn en helemaal niet de broodnodige omkadering en ervaring bieden zoals door de Europese regelgeving gevraagd. Aan deze wildgroei moet een einde komen. Vrouwen met borstkanker verdienen beter, de problematiek is te ernstigĒ, aldus nog De Meyer.

Op uitnodiging van de Belgische Interparlementaire Werkgroep Borstkanker (waarvan Magda De Meyer voorzitter is) en ĎEuropa Donnía debatteren op woensdag 18 oktober Europese parlementairen en experten (uit BelgiŽ, ItaliŽ, Portugal, Litouwen, Cyprus, Zweden en Hongarije) in de Belgische senaat over de laatste wetenschappelijke bevindingen en de te nemen politieke acties.

Voor meer toelichting kunt u Magda De Meyer bellen op 03/771.25.11.

 

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief