spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow Temse arrow Geen gedenkplaten maar centen voor de Boelarbeiders!
Geen gedenkplaten maar centen voor de Boelarbeiders! PDF Afdrukken
donderdag, 5 oktober 2006

Vorige week was het weer zover: alle politiekers op een kluitje om ‘hulde te brengen’ aan de Vlaamse scheepsbouwers. De vroegere arbeiders en bedienden van de Zaat kunnen er niet om lachen in Temse. Meer dan 10 jaar na het faillissement van Boelwerf wachten de scheepsbouwers nog steeds op hun centen. Het faillissement is immers nog altijd niet afgesloten.

Image

Ondertussen werden er op de Zaat gloednieuwe poepsjieke appartementen gebouwd waar de vroegere Boelarbeiders enkel van kunnen dromen. Geen enkele sociale woning werd opgetrokken op de immense terreinen waar zoveel gewone mensen het beste van zichzelf hebben gegeven. Het meest schrijnende is dan nog dat de laatste patroon van de Zaat, de familie Saverys die besloot om de boeken toe te doen, momenteel tot de rijkste families in België behoort. Als beloning werd zelfs de hoofdstraat van de nieuwe Zaat nog naar hen genoemd: de Saveryslaan. De namen van de duizenden arbeiders waarvan velen trouwens letterlijk sociale geschiedenis hebben geschreven in ons land, werden niet vereeuwigd, ze gingen anoniem op in straatnamen die naar hun beroep werden genoemd: de Lasserslaan, de Paswerkerslaan…

Temse draagt nog steeds de gevolgen van het faillissement: tussen 2002 en 2006 is de werkloosheid met 33% gestegen tot bijna 1000 mensen.

Volksvertegenwoordiger  Magda De Meyer (sp.a) vindt het een echte schande  dat na meer dan 10 jaar er enkel voor bijkomende stenen werd gezorgd op de Zaat terwijl de mensen in de kou bleven staan. Het faillissement kan blijkbaar nog altijd niet worden afgesloten omdat er nog een geschil hangende is met het Vlaamse Gewest over de betaling van de leegstandsheffing voor een bedrag van 160 miljoen oude Belgische franken. Terwijl hierover een juridische veldslag wordt geleverd, blijven de arbeiders en bedienden in de kou staan. “Voor het optrekken van de nieuwe appartementen moesten er heel wat meer obstakels worden  overwonnen” aldus De Meyer. Zo moest er een regeling komen in verband met de sanering, er moest een bestemmingswijziging gebeuren van de terreinen , er moesten allerlei vergunningen bekomen worden... En toch is dat alles veel sneller geregeld dan de uitbetaling van datgene waar de  mensen recht op hebben”. Ze roept de Vlaamse regering op om te stoppen met de juridische  veldslag en  de scheepsbouwers te geven waar ze recht op hebben: centen, geen gedenkplaten.

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief