spacer naam spacer
spacer
nieuws biografie links zoeken evenementen contact
spacer
home arrow sociale zaken arrow Borstreconstructie met eigen weefsel is beste oplossing
Borstreconstructie met eigen weefsel is beste oplossing PDF Afdrukken
donderdag, 30 maart 2006

RIZIV-terugbetalingen blijven

“Borstreconstructie met eigen weefsel geeft veel betere resultaten dan reconstructie met implantaten.” Magda De Meyer betreurt dat het RIZIV wil snoeien in reconstructies met eigen weefsel. Minister Demotte vindt ook dat het niet kan. Hij gaat onderzoeken wat er fout loopt en belooft een oplossing voor het probleem.

Image

“Het getuigt van korte termijn denken van het RIZIV dat men reconstructie via implantaten naar voor schuift als de beste (lees : goedkoopste) oplossing”, zegt kamerlid Magda De Meyer. “De levensduur van een implantaat is gemiddeld 10 jaar, terwijl reconstructie met eigen weefsel levenslang meegaat. De operatie in dit laatste geval is inderdaad duurder en duurt veel langer maar het feit dat patiënten veel minder vaak moeten terugkomen, maakt deze oplossing op termijn de beste.”

De Meyer pleit er dan ook voor om de situatie te herzien en interpelleerde federaal minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) hierover in de bevoegde kamercommissie. “De meer dan 5.500 nieuwe gevallen van borstkanker per jaar verdienen de beste zorgen. Een esthetisch verantwoorde reconstructie na geheel of gedeeltelijke borstamputatie is het minste wat we kunnen bieden aan al die vrouwen die door de ziekte fundamenteel worden aangetast in hun vrouw zijn.”  In zijn antwoord stelt minister Rudy Demotte zopas dat het geenszins zijn bedoeling is de terugbetaling voor reconstructieve plastische heelkunde na borstoperaties in vraag te stellen. Er zijn op dit moment soms interpretatieproblemen in verband met juiste nomenclatuurcode, die artsen mogen aanrekenen bij dergelijke operaties. Hij heeft aan zijn diensten dan ook de opdracht gegeven deze problemen op te lossen.

De Meyer is tevreden namens de vele vrouwen die na de TV-reportages op VRT en RTL ter zake bijzonder ongerust raakten.

Lees de hele discussie in de Kamercommissie sociale zaken op: http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/51/ic912.pdf (pp. 6-8)

home

sociale zaken
mantelzorg
volksgezondheid
dierenwelzijn
tewerkstelling
wetsvoorstellen
Waasland-Magda
Magda actief
consumentenzaken
leefmilieu
vragen in de kamer
Temse
Archief